Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Warianty genetyczne wpływają na celiakię
21.04.2010
Trzynaście nowych wariantów genetycznych związanych ze zwiększonym ryzykiem choroby trzewnej zostało opisanych online w tym tygodniu w Nature Genetics.
Badanie to podwaja liczbę wspólnych warianty genetyczne, które zostały uznane za związane z celiakią.

Celiakia jest dziedziczną autoimmunologiczną, w której stan błony śluzowej jelita cienkiego jest uszkodzony przez gluten i białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu i życie. Występowania celiakii jest szacowane na około 1% na całym świecie, a jedynym skutecznym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa.

David van Heel i współpracownicy oceniali genomy 9451 pacjentów z chorobą trzewną i donoszą o 13 regionach, które są związane ze zwiększonym ryzykiem choroby. Większość regionów związanych zawiera geny o znanej funkcji układu odpornościowego. Osiemnaście spośród 27 znanych wariantów genetycznych ryzyka choroby trzewnej są związane z innymi chorobami związanymi odpornościowego, w tym cukrzycy typu 1 i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter