Według WHO wścieklizna występuje w 150 krajach i zabija 55000 osób rocznie, głównie w Azji i Afryce.
Wścieklizna jest wirusową chorobą zakaźną zwierząt mogącą przenieść się na człowieka. Wywołuje ją wirus Rabies virus z rodziny Rhabdoviridae. Wirus atakuje ośrodkowy układ nerwowy co prowadzi do zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego oraz do śmierci. Głównym źródłem zakażenia jest pogryzienie przez chore zwierzę, gdy do rany dostanie się jego ślina.
Choroba czasem nazywana jest „wodowstrętem” ze względu na objaw - na sam widok lub dźwięk wody ciało reaguje mimowolnymi skurczami mięśni.
Do tej pory nieznany jest skuteczny lek na wściekliznę. Jedyną czynnością jaką można wykonać jest uodpornienie bierno-czynne polegające na podaniu surowicy i serii szczepionek w bardzo krótkim czasie po ugryzieniu przez chore zwierzę. Jest to bardzo droga metoda, a szczepionka jest skuteczna jedynie, kiedy zostanie podana przed wystąpieniem objawów choroby.
Otrzymywanie przeciwciał opiera się na limfocytach B i T, które rozpoznają obce białka jako antygen, przeciwko którym wytwarzają naturalne przeciwciała. Metoda otrzymania przeciwciał polegała na wstrzyknięciu myszy antygenu – wirusa wścieklizny w celu pobudzenia jej układu immunologicznego do produkcji przeciwciał. W celu upodobnienia otrzymanych przeciwciał mysich do ludzkich i jednoczesnego wysokiego stopnia wiązania z antygenem rozwinięto techniki humanizacji. Przeciwciała humanizowane zostały wprowadzone do tytoniu – genetycznie zmodyfikowana roślina wytwarza przeciwciała przeciwko wirusowi wścieklizny.
Przeciwciało wytworzone z genetycznie modyfikowanych roślin zostało przebadane pod kątem wpływu na wściekliznę. Okazało się skuteczne w leczeniu szerokiej gamy wirusów wścieklizny zapobiegając łączeniu się wirusa z zakończeniami nerwowymi co zapobiega wnikaniu do mózgu przez nerwy.
Wykorzystanie przeciwciała z genetycznie zmodyfikowanego tytoniu może znacznie obniżyć koszty leczenia, zabiegi będą bardziej dostępne i pomogą ocalić życie wielu osób.
Odkrycie może prowadzić do dalszych badań z udziałem innych roślin, ale tytoń jest bardzo atrakcyjny do tego celu – nie jest używany do produkcji żywności.
Przeczytaj również:
Nikotyna - jaki wpływ wywiera na komórkę?
Helena Korczyc
W oparciu o:
www.vetopedia.pl
www.wired.co.uk
www.gizmag.com
KOMENTARZE