Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
"Tak" Papieskiej Akademii Nauk dla żywności genetycznie modyfikowanej
02.12.2010

Papieska Akademia Nauk poparła żywność genetycznie modyfikowaną (GMO), podkreślając, że w stosowanej technice nie ma zagrożeń. Opublikowana właśnie rozprawa na ten temat to rezultat badań przeprowadzonych w maju z inicjatywy tej watykańskiej instytucji.

Pod dokumentem podpisało się 40 naukowców - siedmiu członków Papieskiej Akademii oraz 33 ekspertów z zewnątrz.

W rozprawie podkreślono, że obecnie ponad miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, co wymaga "pilnego rozwoju nowych systemów i technologii rolnych". Jest to tym pilniejsze - uważają badacze - ze względu na skutki przewidywanych zmian klimatycznych na świecie i redukcji zasobów wody dla rolnictwa.

Ponadto zwrócono uwagę na to, że obecne praktyki rolne nie są elementem zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy ogromna utrata terenów pod uprawy oraz stosowanie "niedopuszczalnych ilości pestycydów prawie na całym świecie".

W świetle tej sytuacji - uznali naukowcy - właściwe zastosowanie inżynierii genetycznej i innych nowoczesnych technik molekularnych w rolnictwie przyczynia się do sprostania wyzwaniom. Nie ma - podkreślili - nic groźnego w stosowaniu inżynierii genetycznej w celu poprawy upraw.

Źródło: PAP

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2024>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter