Zielona kawa stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego (ACG), który jest ważnym elementem wielu środków stosowanych w odchudzaniu. Z powodu silnego działania przeciwutleniającego stanowi przedmiot zainteresowania naukowców. Badania na zwierzętach wykazały silny wpływ ACG na metabolizm cukrów i tłuszczów. Otyłym szczurom podawano wysoko kaloryczną karmę wraz z kwasem chlorogenowym. Po upływie 6 tygodni odnotowano znaczne obniżenie masy ciała, niski poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. U szczurów, karmionych taką samą paszą , ale bez dodatku kwasu chlorogenowego, odnotowano wzrost masy ciała i znacznie gorsze wyniki morfologii.
Dało to podstawę do dalszych badań prowadzonych w wielu laboratoriach, których celem była ocena wpływu kwasu chlorogenowego na masę ciała. Według nieoficjalnych danych odchudzające właściwości ACG zostały potwierdzone, lecz na oficjalne stanowisko środowiska naukowego w tej sprawie przyjdzie jeszcze poczekać.
Bogate źródło kwasu chlorogenowego stanowią: kawa, herbata, jabłka, czy aronia. Niestety, w wyniku pirolizy zachodzącej podczas procesu palenia kawy ten cenny i delikatny składnik ulega rozkładowi. Wypijanie nawet dużych ilości kawy czarnej nie pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Dlatego ekstrakt bogaty w kwas chlorogenowy wytwarza się z zielonych ziaren kawy.
Zalety zielonej kawy w redukcji tkanki tłuszczowej, to nie jedyne prozdrowotne właściwości.
Kofeina w połączeniu z kwasem chlorogenowym oddziałują w pozytywny sposób na procesy oczyszczania organizmu z toksyn. Mechanizm tego zjawiska wiąże się z działaniem kwasu chlorogenowego posiadającego silne właściwości antyoksydacyjne.
Literatura opisuje również wpływ zielonej kawy na zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu II oraz kamieni żółciowych u mężczyzn.
Na rynku dostępnych jest szereg preparatów zawierających ekstrakt z zielonej kawy. Jednym z przykładów są tabletki zawierające Svetol i katechiny EGCG (gallusan epigallocatechiny).
Svetol stanowi wyciąg z zielonej kawy, którego mechanizm działania opiera się szeregu czynników kluczowych w procesie skutecznego odchudzania: spadku absorpcji glukozy w jelicie cienkim, regulacji stężenie glukozy we krwi, redukcji wydzielania insuliny, wzmożeniu lipolizy (rozpad tłuszczu zapasowego), wzrostowi wydzielania glukagonu, zahamowanie wytwarzania glukozy przez wątrobę oraz mobilizacja rezerw tkanki tłuszczowej w celu dostarczenia źródeł energii -oksydacja kwasów tłuszczowych - synteza energii (ATP).
Katechiny EGCG hamują enzymy odpowiedzialne za trawienie tłuszczów pokarmowych, a także pobudzają przemianę materii (termogenezę) i spalanie tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie. Na szczególną uwagę zasługują silne właściwości antyoksydacyjne gallusanu epigallocatechiny – 100 krotnie silniejsze niż w przypadku witaminy C oraz 25 krotnie silniejsze od witaminy E.
Ceny rynkowe preparatów zawierających w składzie zieloną kawę kształtują się w zależności od marki producenta oraz ilości zawartego produktu i oscylują w granicach od 30 do 300 złotych.
Badania, które zostały dotąd przeprowadzone budzą spore zainteresowanie i obiecujące wyniki. Niezbędne są dalsze badania, aby dokonać oceny stosowania ekstraktu surowej kawy podczas długotrwałego odchudzania. Należy w tym miejscu jasno powiedzieć, że samo stosowanie zielonej kawy przyniesie minimalny efekt, gdyż główną rolę w procesie skutecznego odchudzania pełnią odpowiednio dobrana i niskokaloryczna dieta oraz aktywność fizyczna.
Mateusz Kula
Źródła:
www.ziarnakawy.pl
KOMENTARZE