Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rybi tłuszcz dobry na odleżyny
07.12.2012

Zalet diety uzupełnionej w rybie tłuszcze nie zliczy chyba nikt. Tłuszcze rybie obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy, wygładzają skórę... Okazuje się również, że usprawniają leczenie odleżyn u osób krytycznie chorych.

Skąd się biorą odleżyny?

Powstawanie odleżyn jest związane przede wszystkim z ograniczonym dopływem krwi do tkanek i  niedoborami tlenu w komórkach. Zatem prof. Pierre Singer i doktorantka Miriam Theilla z Uniwersytetu w Tel Awiwie postanowili sprawdzić, czy oleje z ryb mogą temu zaradzić. Swoje badania naukowcy oparli na wynikach z wcześniejszego doświadczenia, w którym stwierdzono, że suplementacja olejem z ryb zwiększa dotlenowanie tkanek u osób krytycznie chorych.

Zaskakujące wyniki eksperymentu

Badania przeprowadzono na 40 chorych osobach z odleżynami. Po zaledwie 3 tygodniach diety u połowy pacjentów (którym podawano 8 gram oleju rybiego) stwierdziła, że odleżyny są mniej bolesne i nie powodują takiego dyskomfortu jak u pacjentów z grupy kontrolnej.

Wyniki pacjentów przyjmujących rybie oleje poprawiły się o 20-25% poprawę! Ponadto zmniejszyły sie obrzęki, stan zapalny zaczął się cofać, a efektywność układu odpornościowego się poprawiła.

Co potem?

Następnym krokiem Izraelczyków będą testy olejów rybich jako naturalnego środka przeciwbólowego. Badania będą prowadzone na osobach ze wszczepionymi endoprotezami stawu kolanowego/stawu biodrowego. Efekty działania przeciwbólowego oleju mają być oparte na porównaniu ilości przyjętego tłuszczu z intensywnością odczuwanego bólu.

 

Małgorzata Woźniak

 

Źródło: http://www.aftau.org/

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter