Kwas bursztynowy, mimo że dość powszechny, bo występuje w większości warzyw i owoców, ma być pozyskiwany przez firmę Revedia w ilościach komercyjnych pod nazwą Biosuccinium™. W tym celu współpracę rozpoczęli holenderski DSM NV i francuski producent skrobi Roquette Freres, lokując przedsięwzięcie we Włoszech, w Cassano Spinola. Ogłoszono, że rośliny, jakie posiada firma, są w stanie wyprodukować około 10 000 ton kwasu bursztynowego rocznie. Co ciekawe, wytwarzanie zachodzić będzie na podstawie źródeł odnawialnych. To pierwsza na świecie próba podjęcia bio-produkcji tego związku, który stosowany jest przede wszystkim jako wzmacniacz smaku i regulator kwasowości w przemyśle spożywczym, jako pochodna o symbolu E363.
Być może przewidywania dotyczące bursztynianu skłoniły przedsiębiorców do podjęcia działań związanych z bioprodukcją. Zapotrzebowanie rynku na ten związek ma wzrosnąć gwałtowanie w kolejnych kilku latach. Dlatego również inne wielkie firmy, takie jak Succinity czy amerykański Myriant Inc budują nowe zakłady produkcyjne, specjalizujące się w wytwarzaniu kwasu bursztynowego. Sugeruje się, że firmy, które teraz podejmą ryzyko, z czasem odniosą ogromny sukces. Niewątpliwie Reverdia spodziewa się go, wspólnie z Helm, wprowadzając na rynek swój produkt.
Izabela Kołodziejczyk
portal Biotechnologia.pl
Źródło: http://www.reverdia.com, http://www.eurobiotechnews.eu
KOMENTARZE