Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Raport - Uprawy kukurydzy Bt zapewniają zdrowie, dobrobyt i przynoszą korzyści dla środowiska w Europie
01.06.2007
Z opracowania pt. "Korzyści z zastosowania w Unii Europejskiej genetycznie zmodyfikowanej, odpornej na szkodniki kukurydzy Bt: wstępne wyniki z upraw prowadzonych w latach 1998 – 2006" wynika, że uprawa kukurydzy produkującej toksynę bakterii Bacillus thuringiensis w Europie przyniosła pozytywne skutki dla rolników, konsumantów oraz środowiska naturalnego.

Chociaż w 2006 roku w UE powierzchnia upraw odpornej na szkodniki kukurydzy (Bt) zajmowała tylko 65,000 ha (na terenie 7 państw UE), to uprawy te przyczyniły się do wzrostu dochodów rolników uprawiających kukurydzę genetycznie zmodyfikowaną, przyniosły korzyści dla zdrowia ludzi i konsumentów mięsa zwierząt karmionych paszą o podwyższonej jakości oraz przyniosły korzyści dla środowiska związane ze zmniejszeniem zużycia środków owadobójczych.

“Rolnicy, konsumenci i środowisko, wszyscy czerpią zyski z zastosowania tej technologii. Jest ironicznym, że większość krajów Unii Europejskiej ignoruje jej zastosowanie, odrzucając tym samym ogromne korzyści, jakie niesie ze sobą jej wykorzystanie, powiedział Graham Brookes, dyrektor PG Economics – autor opracowania.

To opracowanie oferuje pierwsze od 1998 roku, wszechstronne spojrzenie na temat wpływu upraw kukurydzy Bt odpornej na szkodniki, od czasu kiedy to po raz pierwszy w Hiszpanii oficjalnie wysiano kukurydzę genetycznie zmodyfikowaną.

Najważniejsze wnioski pochodzące z opracowania „Korzyści z zastosowania w Unii Europejskiej genetycznie zmodyfikowanej, odpornej na szkodniki kukurydzy Bt: wstępne wyniki z upraw prowadzonych w latach 1998 – 2006”, to:
  • W regionach upraw kukurydzy porażonych omacnicą prosowianką, główny wpływ zastosowania technologii Bt to wzrost plonów w porównaniu do upraw konwencjonalnych. Średni wzrost plonów był często na poziomie +10%, a nawet więcej. 
  • W roku 2006 użytkownicy kukurydzy Bt, średnio zyskali dodatkowo od 65 do 141 euro z hektara.  Jest to równe ze zwiększeniem zysków z 12 do 21%.
  • W niektórych regionach, kukurydza Bt wpłynęła znacząco na podniesienie jakości ziarna poprzez znaczne zmniejszenie poziomu mikotoksyn w ziarnie. To z kolei przynosi korzyści zdrowotne dla zwierząt, które najczęściej spożywają kukurydzę (ale również może mieć zastosowanie w sektorze żywności dla ludzi, jeśli zostanie wykorzystane).
  • Tam, gdzie wcześniej rolnicy stosowali insektycydy do zwalczania omacnicy prosowianki, zastosowanie technologii Bt przyniosło korzyści dla środowiska ze względu na zmniejszenie zużycia insektycydów oraz redukcję zużycia paliw, co z kolei związane jest ze zmniejszeniem emisji CO2 do atmosfery.


Pełna wersja raportu dostępna w formacie .pdf: clik to open this PDF file

PG Economics to niezależni konsultanci specjalizujący się w ocenie wpływu zastosowania technologii na ekonomię i środowisko naturalne. Pytania dotyczące raportu można kierować na adres: graham.brookes@btinternet.com 


Źródło: Niezależna Agencja Prasowa
KOMENTARZE
Newsletter