Przedłużony proces prezentacji antygenu może warunkować celiakię
Przyczyna, dla której chorzy na celiakię rozwijają alergię pokarmową na białka zboża została przedstawiona w bieżącym numerze Nature Immunology.
Chorzy na celiakię nie tolerują produktów zawierających pszenicę, a ich spożywanie prowadzi do poważnych zaburzeń gastrycznych.
Ludvig Sollid i jego współpracownicy przyjrzeli się dokładniej przyczynie, dla której chorzy noszący antygen HLA0DQ2.5 są bardziej skłonni do nadmiernej reakcji odpornościowej na proteiny pszenicy, niż ci, którzy noszą w swym repertuarze genetycznym informację dla antygenu HLA-DQ2.2. Odkryli, że pojedyncza zmiana w obrębie jednego aminokwasu w rowku wiążącym antygen u fenotypu DQ2.5 pozwala peptydom być prezentowanymi komórkom immunokompetentnym przez dłuższy czas. Różnice te powodują bardziej stabilne wiązanie białek do rowka w kompleksie prezentującym antygen (MHC), a rezultatem tego procesu jest nietolerancja glutenu.
Źródło: Differences in the risk of celiac disease associated with HLA-DQ2.5 or HLA-DQ2.2 are related to sustained gluten antigen presentation Lars-Egi Fallang, Elin Bergseng, Kinya Hotta, Axel Berg-Larsen, Chu-Young Kim & Ludvig M Sollid
KOMENTARZE