Badania nad nowymi, przyjaznymi środowisku opakowaniami na żywność realizowane są w ramach projektu n-CHITOPACK finansowanego przez UE. Projekt skupia się nad wykorzystaniem chityny do produkcji biomateriałów z muszli krewetek w celu wyprodukowania biodegradowalnych, bakteriostatycznych opakowań chroniących żywności.
Wraz z koordynatorem, włoską firmą Mavi, projekt n-CHITOPACK obejmuje cztery średnie przedsiębiorstwa i trzy ośrodki badawcze z krajów UE (Włochy, Niemcy, Czechy, Rumunia, Norwegia).
Chitynajest polimerem pochodnym glukozy, która występujegłównie u zwierząt (pancerze skorupiaków, pokrywy skrzydeł u chrząszczy) oraz w ścianach komórkowych niektórych grzybów i bakterii. Chemicznie zmodyfikowane wersje chityny wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do wytwarzania jadalnych folii oraz do stabilizacji i zagęszczania żywności. Chitosan jedna z modyfikacji chityny jest wytwarzany, gdy chitynę traktuje się wodorotlenkiem sodu. Ten liniowy polisacharyd jest znany ze zdolność zwalczania zakażeń grzybiczych u rośliny.
Morten Sivertsvik, kierownik projektu realizowanego w Nofima - norweski partner projektu mówi:
"Naszym zadaniem realizowanym w ramach projektu jest zapewnienie odpowiedniego zabezpieczenia dla żywności oraz ilościowa ocena wpływ antybakteryjnego naszych opakowań. Chitosan stosowany jako integralna część opakowania może mieć działanie przeciwbakteryjne. UE ma surowe przepisy w tej dziedzinie, a naszym zadaniem jest wykazać, że 'aktywne' opakowania mają pozytywny wpływ na produkty spożywcze. Włókna oparte na budowie chitosanu, które są używane do produkcji opakowań są oparte na nanotechnologii."
Jedzenie i napoje stanowią około 2/3 części światowej produkcji opakowań. Połowa z nich, wykonana jest z materiałów niebiodegradowalnych, nieprzyjaznych dla środowiska. Ponadto, wiele z tworzyw sztucznych wykorzystywanych do tworzenia opakowań wykonana jest z produktów przemysłu petrochemicznego, który ma stosunkowo niski czynnik środowiskowy i wytwarza dużo dwutlenku węgla.
Bioplastiki oferują obiecującą alternatywę. Na przykład, odpady chitynowe przekraczają 250 miliardów ton rocznie. Dodatkowo są uważane za niebezpieczne ze względu na szybkie psucie i szkodliwy wpływ na środowisko, zarówno lądowe jak i morskie. Ponowne użycie ich stanowi ważny krok naprzód w kierunku efektywnego wykorzystania zasobów, zapewniając odpowiednie innowacje dla przemysłu.
Opakowania na żywność, mają kluczowe znaczenie jako bariera ochrony fizycznej, utrzymując środki spożywcze czyste, świeże i bezpieczne dla konsumentów, przy jednoczesnym zwiększeniu ich trwałości. Bio-tworzywa sztuczne na bazie materiałów biologicznych odpadowych takich jak chityna czy inne odpady z przemysłu rybnego mają duży potencjał.
Najnowsze wyniki badań prowadzonych na Uniwersytecie w Pradze, doczekały się światowego patentu (MAVI) do produkcji nanowłókien chitynowych. Projekt n-CHITOPACK skupia się nad dodatkowymi bakteriostatycznymi właściwościami chityny i jej wykorzystaniu w nowych opakowaniach na żywność. Opakowania będą w 100% biodegradowalne i będą mogły przyczynić się do wzrostu ich konkurencyjności w stosunku do tradycyjnych opakowań oraz rozwiązywania problemów ekologicznych.
Anita Kunikowska
Źródło:
http://www.n-chitopack.eu
http://www.nofima.no
http://www.polymersolutions.com
KOMENTARZE