"Wiadomo, że różne rośliny i zwierzęta to efekt działalności hodowców, którzy w rezultacie prób i błędów selekcjonowali produkty roślinne i zwierzęce o cechach pożądanych dla człowieka, np. wspierających jego zdrowie. Nie było to nic innego jak właśnie modyfikacja genetyczna"- mówi doc. Celejowa. Przypomina jednak, że do niedawna nie można było manipulować genami między różnymi gatunkami. Stało się to możliwe dzięki postępowi inżynierii genetycznej, która pozwala np. na przenoszenie genów ryb do roślin uprawnych. "Czy wolno nam tak dalece wkraczać w tajemnice świata ożywionego?" - zastanawia się badaczka. O tym, czy warto jeść żywność genetycznie modyfikowaną, czy jej unikać, opowie podczas najbliższego wykładu w Warszawskiej Szkole Zdrowia doc. Grażyna Nowicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Wykład doc. Grażyny Nowickiej odbędzie się 10 stycznia auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16 w Warszawie. Początek o godzinie 17.00. Wstęp wolny.
Źródło: PAP
KOMENTARZE