Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Paliwowy koktajl z octu winnego i bakterii
20.11.2007
Okazuje się, że do otrzymania czystego paliwa wodorowego wystarczają następujące składniki: ocet winny, trochę elektryczności i niewielka ilość bakterii. Naukowcy z Pennsylvania State University ulepszyli technologię opierającą się na wykorzystaniu mikroorganizmów do produkcji paliwa wodorowego. Badania wykazały, że jeśli odpowiedni gatunek bakterii zostanie umieszczony w stężonym roztworze kwasu octowego (otrzymanego z octu winnego), można uzyskać protony i elektrony, które osadzają się na przeciwległych stronach komórki paliwowej. Gdy przyłożone zostanie niewielkie napięcie (ok.0,2V), protony i elektrony łączą się i powstaje wodór. Technologia ta stwarza możliwość produkcji paliwa wodorowego z naturalnych surowców. Kwas octowy można otrzymać na przykład w procesie fermentacji celulozy lub glukozy. Niestety, wydajność tego systemu jest jeszcze niezbyt wysoka (powstają małe ilości wodoru), jednak trwają prace nad poprawieniem tej wydajności.


www.sciam.com
KOMENTARZE
Newsletter