Enzymy jako katalizatory estryfikacji kwasów karboksylowych są szeroko
używane w przemyśle, często do produkcji substancji zapachowych.
Przeważnie reakcje te są stosunkowo proste, o dobrej wydajności i łatwe
w zastosowaniu na większą skalę. Aby wydajność reakcji była wysoka
stosuje się różne metody odbierania wody powstającej podczas tego
procesu, tak aby promować tworzenie się estrów. Niektóre systemy
wykorzystują mechaniczne usuwanie wody, natomiast inne chemiczne. Jedną
z nowych metod, łatwiejszą od wcześniej używanych, jest połączenie dwóch
reakcji chemicznych w jednej mieszaninie. Powstająca woda jest zużywana
przez enzym do produkcji kwasu acetylooctowego (z jego estru). Produkt
ten jest niestabilny i łatwo rozpada się na aceton i dwutlenek węgla.
Dzięki temu reakcja ta jest nieodwracalna, co znacznie poprawia
wydajność procesu estryfikacji i go usprawnia.
Jeromin G. E., Zoor A., A new irreversible enzyme-aided esterification method in organic solvents, Biotechn. Lett., 2008, 30: 925-928
KOMENTARZE