Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Na czym pracują biotechnolodzy?
21.07.2010
Biotechnologia to zastosowanie nauki i technologii na żywych organizmach, a także ich częściach, produktach i modelach, do zmiany materiałów żywych lub nieożywionych w celu zdobywania wiedzy oraz wytwarzania towarów i usług.
Komórki zwierzęce

Kultury komórek pierwotnie pochodzące z komórek zwierzęcych wytwarzają biofarmaceutyki na dużą skalę. W tym celu wykorzystywane są nawet linie komórek ludzkich. W rzeczywistości komórki ze wszystkich niemal obszarów przyrody są dziś wykorzystywane jako "minifabryki" do produkcji biofarmaceutyków.

Komórki roślinne
Czynne składniki komórek roślinnych znane są w medycynie od tysięcy lat – wystarczy wspomnieć o naparstnicy używanej do leczenia niewydolności serca. Wyraźnie nowszym podejściem jest wykorzystywanie genetycznie zmodyfikowanych roślin do wytwarzania produktów molekularnych. Dziś tak zwane "rośliny lecznicze" badane są pod kątem produkcji biofarmaceutyków, które nie występują w postaci naturalnej.

Grzyby
Szczególnie komórki drożdży są wykorzystywane od dziesięcioleci w produkcji biofarmaceutycznej. Pod tym względem wyróżniają się one szeregiem zalet. Po pierwsze, komórki drożdży, podobnie jak komórki zwierzęce i ludzkie, są zdolne do wytwarzania złożonych białek. Po drugie, ponieważ są organizmami jednokomórkowymi, są tak łatwe w hodowli, jak bakterie.

Bakterie
Bakterie są względnie łatwe do hodowania, a ich biologia cząsteczkowa została bardzo dobrze poznana. Tak naprawdę produkcję ludzkiej insuliny w genetycznie wytworzonych komórkach batkterii w 1980 r. można uznać za początek przemysłu biofarmaceutycznego. Produkcja białek u bakterii różni się jednak znacznie od wytwarzania białek w komórkach zwierzęcych i ludzkich. To powoduje, że produkcja wielu biofarmaceutyków w bakteriach jest niemożliwa.


red. Blanka Majda
KOMENTARZE
Newsletter