Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Melony słodzone DNA
20.07.2009
Hodowcy roślin mają obecnie większe szanse, aby ulepszać cechy u nowych odmian melonów, ponieważ naukowcy z Texas AgriLife Research zmapowali jego genom razem z setkami markerów DNA.
Oznacza to, że smaczniejsze i zdrowsze melony znajdą się wkrótce w sprzedaży. Pomoże to zlokalizować niektóre z pożądanych genów, aby stworzyć lepsze odmiany melonów. Naukowcy są w stanie zidentyfikować geny odpowiedzialne za zwiększoną zawartość cukru, odporność na choroby, a nawet tolerancje na suszę.

Naukowcy z Teksasu połączyli swoje wyniki z wynikami badań naukowców z Francji i Hiszpanii i otrzymali całą mapę genomu melona. Do badań skrzyżowano hodowlaną odmianę melona z dzikim melonem TGR 1551. W wyniku krzyżowania otrzymano 100 potomków, które rosły w szklarniach AgriLife Research w Weslaco. DNA wyekstrahowano z tkanki liściowej zebranej 21 dni po sadzeniu. Wyniki testów zintegrowano z częściowymi mapami stworzonymi przez innych badaczy.

Ponad to, oprócz uzupełnienia map, naukowcy zlokalizowali markery genetyczne sprzężona z kwasem askorbinowym, z cukrami owocowymi, czy męską sterylnością, która jest przydatna w tworzeniu odmian hybrydowych. Ta mapa genetyczna będzie przydatna do przyszłych badań nad identyfikacją takich cech owoców jak – słodycz, rozmiar, kształt i odporność na różne choroby.


Źródło: agnews.tamu.edu
KOMENTARZE
Newsletter