Melony słodzone DNA
Hodowcy roślin mają obecnie większe szanse, aby ulepszać cechy u nowych odmian melonów, ponieważ naukowcy z Texas AgriLife Research zmapowali jego genom razem z setkami markerów DNA.
Naukowcy z Teksasu połączyli swoje wyniki z wynikami badań naukowców z Francji i Hiszpanii i otrzymali całą mapę genomu melona. Do badań skrzyżowano hodowlaną odmianę melona z dzikim melonem TGR 1551. W wyniku krzyżowania otrzymano 100 potomków, które rosły w szklarniach AgriLife Research w Weslaco. DNA wyekstrahowano z tkanki liściowej zebranej 21 dni po sadzeniu. Wyniki testów zintegrowano z częściowymi mapami stworzonymi przez innych badaczy.
Ponad to, oprócz uzupełnienia map, naukowcy zlokalizowali markery genetyczne sprzężona z kwasem askorbinowym, z cukrami owocowymi, czy męską sterylnością, która jest przydatna w tworzeniu odmian hybrydowych. Ta mapa genetyczna będzie przydatna do przyszłych badań nad identyfikacją takich cech owoców jak – słodycz, rozmiar, kształt i odporność na różne choroby.
Źródło: agnews.tamu.edu
KOMENTARZE