Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Konserwant lekiem przeciwnowotworowym?
08.11.2012

Nizyna, polipeptyd produkowany m.in. przez Lactococcus lactis jest powszechnie stosowanym środkiem konserwującym żywność (E 234). Dr Yvonne Kapila z University of Michigan School of Dentistry przedstawiła wyniki doświadczenia, badającego wpływ nizyny na rozwój guzów nowotworowych.


Przeczytaj również:

Bakteriocyny. Charakterystyka i zastosowanie.

Bakteriocyna jest skuteczna przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, uszkadzając ich błonę komórkową. Dodawana głównie do przetworów mlecznych (sery, śmietana)  i mięsnych ogranicza fermentację masłową, zapobiega również rozwojowi patogenów (np. Listeria monocytogenes).

Eksperyment przeprowadzony został na liniach komórkowych raka kolczystokomórkowego jamy ustnej i in vivo na modelu mysim. Wyniki wskazują na skuteczność nizyny w hamowaniu wzrostu guzów – zwierzęta, którym podawano antybiotyk miały zmiany o mniejszej średnicy, niż grupy kontrolne. Mechanizm działania wydaje się być kilkutorowy. Nizyna spowalnia proliferację komórek guza poprzez oddziaływanie z białkiem CHAC1, które jest czynnikiem apoptotycznym. Prawdopodobnie, jak w przypadku bakterii, powoduje tez perforację błony komórkowej, powodując napływ jonów wapnia. Bakteriocyna modyfikuje też cykl komórkowy w komórkach zmienionych nowotworowo, oszczędzając zdrowe.

Odkrycie skuteczności nizyny w terapii przeciwnowotworowej jest o tyle znaczące, że jest to substancja zaakceptowana przez Agencję ds. Zywności i Leków (FDA) jako dodatek do żywności nieszkodliwy dla człowieka. Znacząco skraca to procedury związane z przeprowadzaniem testów klinicznych, umożliwiając szybsze wprowadzenie nowego leku.

 

Zuzanna Sobańska

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter