Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kolejne odkrycie biotechnologów - rośliny o zdolności produkcji tworzyw sztucznych
15.11.2010
Pierwszym krokiem do osiągnięcia przewagi ekologicznej jest odkrycie amerykańskich naukowców z Departamentu (DOE) Energy Brookhaven National Laboratory we współpracy z firmą Dow AgroSciences.
Naukowcy donoszą oni o uzyskaniu roślin, które mogą być wykorzystane do produkcji tworzyw sztucznych.

"Opracowaliśmy nowe szlaki metaboliczne, dzięki którym powstają specjalne rodzaje kwasów tłuszczowych. Związki te mogą być prekursorami tworzyw sztucznych, takich jak np. etylen" - powiedział John Shanklin Brookhaven biochemik, pomysłodawca projektu. Odkrycie wynika z wieloletniego zainteresowania Shanklina kwasami tłuszczowymi, budulca olejów roslinnych oraz enzymami, które kontrolują ich produkcję. Odkrycie genów kodujących enzymy odpowiedzialne za tak zwaną "nietypową" produkcję oleju roślinnego zachęciło wielu naukowców do badania tych genów i uzyskiwania produkcji określonych olejów w różnych roślinach.

"Istnieją rośliny, które produkują duże ilości kwasów omega-7 w nasionach, ale ich wydajność i pewne właściwości powodują, że nie nadają się do produkcji przemysłowej" - powiedział Shanklin. W wyniku badań zauważono, że rośliny, w których umieszczono geny odpowiedzialne za produkcję kwasów tłuszczowych syntetyzowały ich mniej niż rośliny, w których geny te naturalnie występowały. "Aby rozwiązać problem słabej akumulacji, przeprowadziliśmy serię eksperymentów z zakresu inżynierii metabolicznej, i zoptymalizowaliśmy akumulację kwasów tłuszczowych omega-7 w roślinach transgenicznych".

Desaturazy to enzymy, które usuwają wodór z łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych przyczyniając się tym samym do powstania podwójnego wiązania węgiel-węgiel. Geny kodujące te enzymy wprowadzone zostały do rzodkiewnika (Arabidopsis). Pracowały jednak z niezadowalającą wydajnością. W wyniku zaplanowanych modyfikacji zwiększono szybkość ich działania oraz specyficzność. Tym samym akumulacja kwasów tłuszczowych wzrosła z niecałych 2% do 14%. Pomimo tego rezultat wciąż nie był zadowalający. Rozpoczęto wyciszanie niektórych genów np. tych, których funkcjonowanie "zużywało" substraty dla szlaku syntezy kwasów tłuszczowych. Poziom akumulacji kwasów tłuszczowych sięgnął nawet 71%.

Badania były finansowane przez DOE Office Nauki i The Dow Chemical Company i Dow AgroSciences.

Źródło: "ScienceDaily"

red. Blanka Majda
KOMENTARZE
news

<Marzec 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter