Działanie kawy jest powiązane z estrogenami, żeńskimi hormonami płci. Pewne produkty metaboliczne tych hormonów są kancerogenne i różne składniki kawy mogą zmieniać metabolizm, tak że kobieta otrzymuje lepszą konfiguracją różnych estrogenów. Co więcej kawa zawiera kofeinę, która również utrudnia wzrost rakowych komórek. Przebadano nawyki kawowe u 460 pacjentek z rakiem piersi. Wyniki pokazały, że wpływ kawy różni się w zależności od tego, jaki wariant genu, zwanego CYP1A2, posiadały pacjentki. Gen ten koduje enzym, który metabolizuje zarówno estrogen, jak i kawę. Połowa przebadanych kobiet miała wariant A/A, a reszta A/C lub C/C. Kobiety, które posiadają jeden z wariantów C genu i które piły przynajmniej 3 filiżanki kawy dziennie, rozwój raka piersi następuje rzadziej niż u kobiet z wariantem A/A i takim samym poziomem spożycia kawy. Działanie kawy na stan zdrowia kobiet z wariantem A/A, spożywającym 2-3 filiżanki dziennie, jest niejednoznaczny. Z jednej strony, rak pojawia się u nich znacznie później (średnia wieku 58, zamiast 48) niż u kobiet, które rzadko bądź w ogóle nie piły kawy. Z drugiej, niemalże 15% z tych kobiet ma estrogeno-wrażliwe guzy, które są zdecydowanie trudniejsze w leczeniu. Badania są jeszcze we wczesnym stadium – aby wystosować jakiekolwiek dietetyczne zalecenia w odniesieniu do konsumpcji kawy potrzebne są jeszcze dalsze badania.
H. Jernstrom, E. Bageman, Ch. Ingvar, C. Rose
KOMENTARZE