Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jedz jogurty - poprawisz funkcjonowanie mózgu
30.05.2013

Jogurty, zwłaszcza te probiotyczne, poprawiają trawienie, zawierają niezbędne witaminy i minerały, stanowią idealną, niskokaloryczną przekąskę. Ostatnio badacze z University of California Los Angeles (UCLA) do listy zalet dopisali jeszcze jedną korzystną cechę jogurtów. Okazało się, że spożywane regularnie, zmieniając mikroflorę bakteryjną jelit, mogą przyczyniać się do poprawy funkcjonowania mózgu.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z UCLA opublikowanych w ostatnim czasie w Gastroenterology wynika, że spożywanie bakterii probiotycznych m.in. w postaci jogurtów, przyczynia się do poprawy funkcjonowania mózgu.

"Wielu z nas ma kubeczek jogurtu w lodówce. Jogurty jadamy, aby dostarczyć naszym organizmom wapnia i innych potrzebnych składników", powiedział doktor Kirsten Tillisch, profesor medycyny na UCLA i główny autor badania. "Nasze wyniki wskazują jednak, że niektóre składniki jogurtu mogę również zmieniać sposób, w jaki mózg reaguje na bodźce zewnętrzne.

Bodźcem do przeprowadzenia badań był fakt, że mózg jest w stanie wysyłać sygnały do jelit. Przez to stres i inne silne emocje mogą przyczynić się do pojawienia takich dolegliwości przewodu pokarmowego jak biegunka, niestrawność czy ból brzucha. Postawiono więc hipotezę, że sygnały te mogą przebiegać również w przeciwną stronę, z jelit do mózgu.

"Często nasi pacjenci skarżyli się, że problemy z jelitami wywołują u nich poczucie przygnębienia i zaniepokojenie" Tillisch powiedział. "Nasze badania pokazują, że połączenie jelita-mózg to ulica dwukierunkowa."

Naukowcy testom poddali 36 kobiet w wieku od 18 do 55 lat. Ochotniczki podzielono na 3 grupy. Kobiety z pierwszej grupy dwa razy dziennie przez okres czterech tygodni spożywały jogurt zawierający różne szczepy bakterii probiotycznych. Drugiej grupie podawano produkt mleczny, który smakował i wyglądał jak jogurt, jednak pozbawiony był bakterii. Z kolei trzecią grupę stanowiły kobiety niespożywające żadnego produktu mlecznego.

Przed rozpoczęciem badania, w trakcie jego trwanie, a także po zakończeniu eksperymentu, mózgi ochotniczek zbadano stosując metodę funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI). Badanie wykonywane było zarówno w spoczynku, jak i podczas oglądania przez kobiety zdjęć przedstawiających rozgniewane lub przestraszone twarze. Zadaniem uczestniczek było odpowiednie sklasyfikowanie widzianych obrazów. Na tej podstawie badacze dokonywali pomiaru zaangażowania afektywnych i poznawczych obszarów mózgu w odpowiedzi na bodziec wzrokowy.

Naukowcy odkryli, że w porównaniu z kobietami, które w trakcie trwanie eksperymentu nie jadły probiotycznych jogurtów, te które je spożywały miały mniej aktywny płat wyspowy (insulę), część mózgu, której głównym zadaniem jest przetwarzanie i integracja wewnętrznych sygnałów ciała (m.in. z jelit). Rejony ich mózgów odpowiadające za kojarzenie reagowały doskonale, podczas gdy partie odpowiedzialne ze emocje odpowiadały dużo słabiej. Z kolei grupie spożywającej „oszukany” jogurt albo niespożywającej jogurtu wcale aktywność partii mózgu przetwarzających emocje była zwiększona. W spoczynku mózgi kobiet spożywających probiotyki wykazywały lepszą łączność pomiędzy tzw. istotą szarą okołowodociągową (PAG) oraz korą przedczołową, odpowiadającą za procesy myślowe. U kobiet niespożywających jogurtu lepszą łączność wykazano z kolei pomiędzy pniem mózgu, a obszarami odpowiedzialnymi za emocje.

Z badań wynika zatem, że dieta może mieć istotny wpływ na pracę mózgu. Obecnie badacze starają się zidentyfikować poszczególne substancje chemiczne produkowane przez bakterie jelitowe wyzwalające sygnały docierające do mózgu. Planują również zbadać czy objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, bóle brzucha i kłopoty z wypróżnianiem mają wpływ na zmiany w reakcji mózgu. Odkrycie może przyczynić się do rozszerzenia badań mających na celu znalezienie nowych strategii zapobiegania lub leczenia chorób przewodu pokarmowego, zaburzeń psychicznych i neurologicznych.

 

Anna Jasińska

 

Źródło:

  • http://www.sciencedaily.com/
  • K. Tillisch, J. Labus, L. Kilpatrick, Z. Jiang, J. Stains, B. Ebrat, D. Guyonnet, S. Legrain-Raspaud, B. Trotin, B. Naliboff, E.A. Mayer. Consumption of Fermented Milk Product with Probiotic Modulates Brain Activity. Gastroenterology, 2013; DOI: 10.1053/j.gastro.2013.02.043
KOMENTARZE
news

<Październik 2022>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter