Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Japoński grzyb a przełom w badaniach nad białkami
08.05.2008
Używając enzymu z japońskiego grzyba Grifola frondosa (tańczący grzyb), białka mogą ulec zidentyfikowaniu bez potrzeby poznawania składu genetycznego macierzystego organizmu. Odkrycie to może stanowić uproszczenie badań nad białkami leżącymi u podstaw takich chorób, jak rak, czy cukrzyca. Białka odgrywają zasadniczą rolę w rozwoju chorób i procesach wzrostu ludzi, zwierząt, czy tez roślin/ Do tej pory ich identyfikacja była możliwa po uprzednim zsekwencjonowaniu genetycznym organizmu. Teraz podejście takie do przeszłości. Wykorzystanie enzymu z Grifola frondosa umożliwi badanie protein z organizmów nieznanych pod kątem genetycznym, np. egzotycznych zwierząt lub roślin. Badania nad białkami stanowią podstawę dla leczenia nowotworów czy cukrzycy. W celu przebadania roli białek w procesach biologicznych organizmu peptydy ulegają analizie metodą spektrometryczną. Pomiar ten w efekcie daje swoisty odcisk palca dla każdego peptydu. W przeszłości białko mogło być zidentyfikowane tylko poprzez porównianie własnego „odcisku palca” z „odciskiem” z bazy zsekwencjonowanych organizmów. Enzym z japońskich grzybów sprawia, że peptydy dają uproszczony „odcisk palca”, co umożliwia identyfikację, nawet jeśli genom organizmu macierzystego nie został dotąd zmapowany.


Adapted from materials provided by Utrecht University., www.sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter