Poniżej 10 zasad prawidłowego pipetowania:
1. Zwracaj uwagę na warunki otoczenia..
Objętość cieczy odmierzana za pomocą pipety automatycznej zmienia się w zależności od temperatury. Dlatego podczas pipetowania temperatura pomieszczenia, pipety, cieczy i końcówki powinna być stała, w granicach 20-25 °C.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p1.bmp)
2. Przechowuj pipetę na statywie..
Ciepło dłoni ogrzewa pipetę podczas pipetowania zakłócając równowagę termiczną, w konsekwencji wpływa na objętość dozowanej próbki. Należy zatem unikać zbyt długiego przetrzymywania pipety w dłoni.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p3.bmp)
3. Używaj właściwej końcówki..
Końcówka powinna być elastyczna, cienkościenna i dobrze uszczelniać się na trzonie pipety. Jeśli używasz końcówek innych niż zalecane przez producenta pipety sprawdź kalibrację pipety. W przypadku, gdy błąd dokładności pipety przekracza dopuszczalne parametry pipetę należy zrekalibrować używając klucza kalibracyjnego.
4. Przepłucz końcówkę..
Przepłukiwanie polega na jedno- lub dwukrotnym pobraniu i wydaniu cieczy do tego samego naczynia. Przepłukiwanie końcówki jest szczególnie ważne, gdy pipetujemy ciecze lotne, gęste, lepkie lub o temperaturze innej niż temperatura otoczenia.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p2.bmp)
5. Trzymaj pipetę pionowo podczas pobierania cieczy..
6. Zanurz końcówkę na odpowiednią głębokość..
Głębokość zanurzenia końcówki w cieczy zależy od zakresu pojemności pipety:
Pojemność pipety (μl) Głębokość zanurzenia końcówki (mm)
2-20_____________________=< 1
20-100___________________2-3
200-1000_________________2-4
5000_____________________3-6
10000____________________5-7
7. Operuj przyciskiem pipetowania powoli i płynnie..
Zbyt gwałtowne pobieranie cieczy grozi zalaniem wnętrza trzonu pipety oraz powoduje pojawianie się pęcherzy powietrza w końcówce.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p4.bmp)
8. Po pobraniu próbki do końcówki odczekaj 1 sekundę zanim wyjmiesz końcówkę z cieczy..
W tym czasie następuje zatrzymanie pracy nurnika i ostateczne pobranie cieczy do końcówki. Następnie delikatnie wysuń końcówkę z cieczy, aby na jej zewnętrznej powierzchni nie zostały resztki cieczy.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p5.bmp)
9. Zmieniaj końcówkę..
Często zmieniaj końcówkę na nową, obowiązkowo, gdy zmieniasz dozowaną ciecz lub jeżeli na końcówce pozostały widoczne krople cieczy.
10. Regularnie czyść pipetę i sprawdzaj kalibrację.
W razie konieczności oddaj pipetę do serwisu.
![](http://biotechnologia.pl/files/blanka/p6.bmp)
Karolina Borowicz
KOMENTARZE