Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjne produkty biologiczne szansą na zwiększenie produktywności rolnictwa
Innowacyjne produkty biologiczne szansą na zwiększenie produktywności rolnictwa

Kiedy nadchodzi czas planowania posiłku, wielu z nas, w krajach rozwiniętych, ma możliwość ogromnego wyboru. W dużej mierze dzięki handlowi mamy dostęp do świeżych produktów przez cały rok, niezależnie od tego, gdzie mieszkamy. W czasie, gdy większość ludzi w krajach o rozwiniętej gospodarce nie zastanawia się dwa razy nad ilością pożywienia, wielu w innych krajach nie ma tyle szczęścia.

 

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że 733 mln ludzi na świecie cierpi z powodu chronicznego głodu. W wyniku zakłóceń w łańcuchach dostaw spowodowanych pandemią COVID-19 i wojną Rosji z Ukrainą zwraca się coraz większą uwagę na znaczenie lokalnej produkcji i kontroli żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Rolnicy odgrywają bowiem kluczową rolę w utrzymaniu globalnych dostaw żywności, zapewniając, że świeże i pożywne produkty docierają zarówno na rynki lokalne, jak i międzynarodowe.

Niedawne niszczycielskie powodzie w Polsce i ich wpływ na sytuację rolników pokazują znaczenie newralgicznej kwestii, jaką jest globalne bezpieczeństwo żywnościowe i niebagatelne znaczenie rolnictwa w utrzymaniu naszych systemów żywnościowych. Aby wyhodować smaczną i bogatą w wartości odżywcze żywności, którą wszyscy jemy, rolnicy muszą sprostać również wyzwaniom gospodarczym, regulacyjnym, rolniczym i handlowym. Najlepszym sposobem na ich pokonanie są innowacyjne, naukowo uzasadnione rozwiązania, które oferują zupełnie nowe spojrzenie na to, co jest możliwe w hodowli. Produkty biologiczne pomagają wytyczyć tę ścieżkę, zwiększając wydajność, czyniąc uprawy bardziej odpornymi i chroniąc ich potencjał, jednocześnie wspierając zrównoważony rozwój środowiskowy i gospodarczy.

Większość produktów biologicznych składa się ze składników, które już istnieją w naturze. Niektóre z nich to żywe organizmy, takie jak pożyteczne bakterie. Inne, takie jak enzymy, także są pochodzenia naturalnego. Wiele produktów biologicznych wspiera procesy, które rośliny dokonują naturalnie. Mogą one pomóc zwiększyć wydajność, budować odporność w obliczu stresu abiotycznego (nieożywionego), takiego jak niekorzystna pogoda, a w niektórych przypadkach chronić potencjał rośliny przed szkodnikami. Środki biologiczne na ogół nie pozostają w środowisku i zazwyczaj powodują niski poziom pozostałości lub ich całkowity brak. Mogą być stosowane samodzielnie, ale badania i doświadczenie hodowlane pokazują, że są szczególnie skuteczne, gdy stosowane są jako uzupełnienie konwencjonalnych środków ochrony roślin.

Obecnie nauka o produktach biologicznych jest znacznie bardziej rozwinięta niż wtedy, gdy produkty te, wytwarzane z naturalnie występujących składników, pojawiły się na rynku ok. 30 lat temu. Dzięki współczesnemu postępowi naukowemu w dziedzinach, takich jak: nauka decyzyjna, bioinformatyka, genomika i biologia molekularna, mamy głębszą wiedzę na temat sposobu ich działania i tego, jak uzyskać najlepszą wydajność użycia produktów biologicznych i przewidywać ich wydajność. Produkty biologiczne stanowią nową granicę w rolnictwie i wymagają nowego sposobu myślenia. Łącząc biologiczne i konwencjonalne środki ochrony roślin, rolnicy mają do dyspozycji więcej możliwości, co pozwala zwiększyć produktywność, wyróżnić się na rynku i zapewnić żywność dla rosnącej globalnej populacji.

Autor: Andre Negreiros, lider Działu Handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej i Wschodniej

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/gleba-ro%C5%9Bliny-rosn%C4%85%C4%87-rolnictwo-8080788/

KOMENTARZE
news

<Marzec 2028>

pnwtśrczptsbnd
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter