Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu są twórcami jednego z najbardziej innowacyjnych projektów szklarni na świecie - nazwali ją “cieplarnią bąbelkową”. Opracowali technologię, której zastosowanie doprowadzi do zmniejszenia kosztów ogrzewania nawet do 90%. Jest to też pomysł ekonomiczny, bo ściany i dach szklarni będzie izolowany pianą z mydła. W połączeniu z zastosowaniem lamp do doświetlania taka konstrukcja umożliwi całkowitą rezygnację z dodatkowego ogrzewania szklarni. To nie jedyne jej zalety. Taki projekt umożliwi zmniejszenie emisji CO2 do atmosfery nawet o 95%. Dzięki stworzeniu w cieplarni obiegu zamkniętego pozwala ona również na zmniejszone zużycie wody do produkcji warzyw o 80%. Mniejsze też będzie zużycie nawozów i środków do ochrony roślin. Prototyp takiej szklarni już stoi na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Warzywnictwa Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jest to konstrukcja o powierzchni 150 metrów kwadratowych.
Opisywany projekt był realizowany w latach 2012-2015 dzięki środkom Unijnym pozyskanym w ramach programu „Food to Waste to Food (F2W2F)”. Dofinansowanie jakie otrzymano wynosiło aż 1 637 000 €. Ponadto naukowcy współpracowali z dwiema firmami - Lindum AS z Norwegii oraz i Jacinto Environmetal Solutions BV z Holandii.
Rozwiązaniem poznańskich naukowców są już zainteresowane firmy zagraniczne.
KOMENTARZE