Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy służą człowiekowi
Trudno sobie wyobrazić współczesną biotechnologię bez użycia mikroorganizmów. Zastosowanie bakterii zmodyfikowanych genetycznie zdecydowanie poszerzyło możliwości wykorzystania biotechnologii pod kątem wytwarzania trudnych do zsyntetyzowania produktów chemicznych.

Czym jest organizm zmodyfikowany genetycznie? (ang. genetically modified micro-organism, GMM) Jest to organizm, którego genom został zmieniony w sposób sztuczny, nie wynikający z naturalnego procesu rozmnażania czy rekombinacji. Gram ujemna (-) pałeczka okrężnicy, Escherichia coli, stanowi jeden  wielu przykładów wykorzystania drobnoustrojów do produkcji związków przydatnych człowiekowi. Powszechnie modyfikuje się ją w celu otrzymania ludzkiego hormonu - insuliny. Bakteria ta, z uwagi na poznanie jej budowy czy metabolizmu stanowi przykład organizmu modelowego wśród bakterii. Bakterie zmodyfikowane genetycznie przyczyniły się także do opracowania szczepionek, przeciwciał czy substancji przeciwzakrzepowych.

Mikroorganizmy w produkcji leków posiadają nieocenione właściwości. Przede wszystkim umożliwiają wytworzenie dużej ilości białek, których otrzymanie naturalnymi sposobami byłoby skomplikowane i utrudnione. Poza tym, eliminuje się kwestię zanieczyszczeń pochodzących od człowieka czy zwierzęcia.

Nie sposób pominąć zastosowania GMM w przemyśle czy sektorze żywnościowym. O tych procesach, wykorzystywaniu metod enzymatycznych w produkcji substancji chemicznych i problemach sektora  opowiada dr hab. Maciej Szaleniec, Kierownik Międzyinstytutowego Laboratorium Biotechnologii i Katalizy Enzymatycznej, Instytutu Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN w Krakowie.

 

 

Źródła

http://www.ekoportal.gov.pl/opencms/export/sites/default/ekoportal/nasza_propozycja/Szkolenia/Dokumenty/6Mikroorganizmy_GMO.pdf

 

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter