Magazynowanie tłuszczy przebiega ze specyficzną inkorporacją łańcuchów alifatycznych substratów lipofilowych oraz wewnątrzkomórkową przemianą tych substratów z udziałem obecnych w komórce enzymów w różnych jej kompartmentach. Tak zmagazynowane lipidy są źródłem oleju mikrobiologicznego, który niekiedy może doskonale zastępować tłuszcze roślinne lub zwierzęce.
Wolne kwasy tłuszczowe mogą być magazynowane w postaci triacylogliceroli lub estrów steroli w postaci ciał lipidowych w komórkach w formie wolnej lub związanej.Magazynowanie tłuszczy zależy od warunków hodowli oraz składu podłoża, w tym w znacznym stopniu od rodzaju źródła węgla i azotu, jak także genotypowych właściwości mikroorganizmu. Bardzo często zdarza się, że określone gatunki drożdży wykazują pewne preferencje w stosunku do kumulowania danych kwasów tłuszczowych. Dla przykładu drożdże Yarrowia lipolytica magazynują kwasy tłuszczowe o wyższej liczbie atomów węgla w łańcuchu, natomiast nie kumulują takich kwasów jak kwas mirystynowy. W sytuacji niedoboru źródła węgla, drożdże wykorzystują zmagazynowane w komórkach substancje tłuszczowedo wzrostu.
Biomasa komórek drożdży oleogennych może być wykorzystywana jako źródło tłuszczy czyli tzw. SCO (ang. single cel oil), a zdolność do magazynowania lipidów o określonym składzie chemicznym w komórkach drożdży jest cenna z punktu widzenia przemysłu biotechnologicznego. Hodowla drożdży o określonych zdolnościach do syntezy lipidów pozwala na uzyskiwanie konkretnych produktów. Dla przykładu drożdże z gatunku Cryptococcuscurvatus są w stanie produkować tłuszcze będące odpowiednikami masła kakaowego, pleśnie Mucorcircinelloides, syntezują kwas γ-linolowy, zaś Rhodosporidiumtoruloides produkują kwas oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Olej o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego otrzymywany w hodowliMortierellaalpina przy zastosowaniu podłoża zawierającego mąkę sojową i olej sojowy, został nawet dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej jako nowy składnik żywności z przeznaczeniem do preparatów do żywienia niemowląt i wcześniaków zgodnie z rozporządzeniem UE z 2008 roku.
Potencjalne zainteresowanie różnymi gatunkami drożdży i pleśni w produkcji mikrobiologicznego oleju znajduje swoje odzwierciedlenie w licznych zgłoszeniach patentowych i patentach biotechnologicznych. Co ciekawe, coraz większym zainteresowaniem cieszą się technologie hodowli drożdży oleogennych z wykorzystaniem substratów odpadowych takich jak odpady po produkcji oliwy z oliwek czy tłuszcze odpadowe pochodzenia zwierzęcego, które mogą być przekształcone w produkty bardziej wartościowe.
Agata Fabiszewska
KOMENTARZE