Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy witamina E może pomóc w walce z rakiem wątroby?
04.01.2013

Rak wątroby, a przede wszystkim rak wątrobowokomórkowy, należy do najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie oraz jest on trzecią co do ilości przyczyną zgonów. W Polsce z jego powodu umiera co roku ponad 200 osób, co oznacza, że przeciętnie co drugi dzień umiera jeden człowiek. Powszechnie stosowane metody leczenia- usunięcie chirurgiczne, chemioterapia i krioablacja nie są wystarczająco skuteczne.


Przeczytaj również:

Nowa szansa dla wątroby?

Mysz z „ludzką” wątrobą


Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i znaleźć ją można między innymi w oleju z kiełków pszenicy, oleju słonecznikowym i kukurydzianym, ziarnach zbóż, a także warzywach np. brokułach. Dodatkowo jej źródłami są  produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mleko, masło, jaja i wątroba. Wśród swoich licznych zalet witamina E przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała starzeniu się komórek, wzmaga aktywność seksualną u kobiet i mężczyzn, poprawia stan skóry, a także stymuluje układ odpornościowy. Czy naukowcy odkryli kolejne zbawienne działanie tej witaminy?

Chińscy naukowcy z Shanghai Women’s/Men’s Health Study przeprowadzili na 132 837 osobach badanie dotyczące związku między zachorowaniem na raka wątroby a przyjmowaniem witaminy E w suplementach diety i żywności. Najnowsze badania opublikowane zostały w Journal of the National Cancer Institute.

Uczestnicy badania przez dziesięć lat prowadzili normalny dla siebie tryb życia, jedli pokarmy charakterystyczne dla ich upodobań, a dodatkowo przyjmowali bądź też nie witaminę E w postaci suplementów. Okazało się, że osoby, które spożywały większe ilości witaminy E, były mniej narażone na zachorowanie, nawet jeżeli w ich rodzinie pojawiały się przypadki raka wątroby, a także jeśli w przeszłości cierpiały na inne choroby tego organu. Tylko 267 badanych osób zachorowało na raka wątroby, a naukowcom udało się powiązać ilości przyjmowanej witaminy E z ryzykiem zachorowania na ten typ nowotworu.

Badania dotyczą jedynie wpływu witaminy na rozwój raka wątroby. Nie ma tu mowy o poszczególnych rodzajach witaminy E i ich wpływie na  rozwój choroby- jedna z nich powodowała jego spadek, a inne wzrost ryzyka zachorowania. Wyniki badań opublikowane wcześniej w magazynie Cancer Prevention Research, wskazały, że dwa rodzaje witaminy E - gamma-tokoferol i delta-tokoferol - mogą zahamować wzrost guza u myszy. Zawarte są one przede wszystkim w kukurydzy, soi oraz oleju rzepakowym. Trzeci rodzaj witaminy- alfa-tokoferol- zawarty w suplementach diety nie daje takich rezultatów.

Pozostaje mieć nadzieję, że badania prowadzone przez niezależne ośrodki badawcze doprowadzą kiedyś do wspólnego wyniku mówiącego o tym, iż witaminę E będzie można stosować w leczeniu poszczególnych typów nowotworów, być może nie tylko raka wątroby.

 

Marta Kikowska

 

Źródła:

http://www.sciencenews.org

http://www.witaminy.biz

KOMENTARZE
Newsletter