Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Chcą zarobić na bioczujniku
30.04.2009
Profesor Jerzy Radecki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie nawiązał współpracę z poznańską Fundacją Przedsiębiorczości Akademickiej. Jej efektem ma być komercjalizacja bioczujnika do analizy i detekcji akrylamidu w żywności.
- Produkt jest już gotowy, teraz zaczniemy szukać potencjalnych nabywców - mówi Jacek Terpiłowski z Fundacji Przedsiębiorczości Akademickiej.

Jeśli poszukiwania kontrahentów będą owocne, umowa między pomysłodawcom bioczujnika a fundacją zakłada między innymi pomoc przy utworzeniu firmy zajmującej się sprzedażą produktu, wsparcie przy dalszym poszukiwaniu finansowania czy rekrutację i selekcję kadr.

Bioczujnik służy do analizy i detekcji akrylamidu (akryloamid, 2-propenamid), związku organicznego należącego do amidów (amid kwasu akrylowego), w produktach żywnościowych. Akrylamid jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym stosowaną przy produkcji plastików (poliakrylamid). Duże ilości akrylamidu powstają
podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach.
KOMENTARZE
news

<Styczeń 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter