Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Biotechnologia pomaga stworzyć zdrowsze frytki
13.07.2005
Naukowcom udało się opracować nowe odmiany ziemniaka, które podczas smażenia (przygotowywania frytek) pochłaniają mniej oleju, a co za tym idzie są zdrowsze.


Genetycznie zmodyfikowany ziemniak, który by pochłaniał mniej oleju podczas smażenia byłby świetnym surowcem do produkcji zdrowszych frytek, które są najpowszechniejszym podawanym posiłkiem w restauracjach na całym świecie. Naukowcom udało się tak zmodyfikować ziemniaka, by zawartość skrobi w bulwach była nawet o 60 proc. większa niż w przypadku normalnych ziemniaków. Zwiększenie zawartości skrobi w bulwach powoduje wzrost gęstości samych bulw dzięki czemu podczas smażenia nie mogą pochłonąć tyle oleju, co normalne ziemniaki. Osiągnięto to poprzez wstawienie genu zwiększającego konwersje cukrów prostych w skrobie, co spowodowało spadek wilgotności w bulwach i obniżenie zdolności pochłaniania oleju podczas ich smażenia. Opracowano na podstawie Council For Biotechnology Information.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2024>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
LSOS Summit 2024
2024-11-28 do 2024-11-29
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter