Arsen może być bardzo ważną przyczyną raków u kobiet. Możliwe jest jednak, że obserwowane korelacje wynikają z tego, iż arsen jest tylko markerem szkodliwych produktów np. żywności, która jest rakotwórcza, a równocześnie zawiera dużo tego pierwiastka. W środowisku zwiększone stężenie arsenu może pojawiać się w związku z zanieczyszczeniami przemysłowymi lub naturalnymi powietrza, wody i gleby, a w konsekwencji żywności.
Produktami naturalnie zawierającymi wyższe stężenia arsenu są np. ryż, kakao, ryby morskie i owoce morza. Wstępne dane wskazują, że modyfikacja diety może korzystnie zmienić stężenie arsenu w organizmie.
Przedstawione wyniki uzyskano dzięki badaniu stężeń arsenu we krwi kobiet, przeprowadzonemu przez Wojciecha Marciniaka – doktoranta pracującego w zespole profesora Jana Lubińskiego.
Powyższe wyniki są przedmiotem zgłoszenia patentowego P.424468.
KOMENTARZE