Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Żywność i badania żywności.

Kontrola jakości produktów żywnościowych

Teraz bardziej niż kiedykolwiek, świadomi konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość kupowanej żywności. Dla producentów badanie jakości produktów spożywczych staje się obowiązkiem i pozwalana na budowanie przewag konkurencyjnych. Składniki produktów żywnościowych i rodzaj opakowań stały się ważnymi czynnikami decydującymi o wyborze konsumentów. TÜV Rheinland oferuje kompleksowe usługi z zakresu analizy składników i wartości odżywczych produktów żywnościowych. TÜV Rheinland wykonuje również badania żywności pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych i sprawdza etykiety oraz opakowania. Czy mają Państwo pytania dotyczące wymagań higienicznych lub chcą ubiegać się o państwowe dotacje? Pracownicy TÜV Rheinland są do Państwa dyspozycji we wszelkich kwestiach dotyczących produkcji żywności.

Zalety korzystania z usług TÜV Rheinland

Niezależne badania produktów wykonywane przez ekspertów TÜV Rheinland, umożliwiają:

  • Poprawę pozycji na rynku - dzięki wprowadzaniu do obrotu sprawdzonych wyrobów
  • Spełnianie wymagań regulacji prawnych dotyczących czynników mikrobiologicznych
  • Zyskanie zaufania klientów do produktów
  • Zwiększenie zaufania klientów do jakości i nieszkodliwości wyrobów

Metody badawcze

Jako akredytowane laboratorium badawcze, TÜV Rheinland wykonuje następujące badania w ramach analizy i inspekcji żywności:

Analizy mikrobiologiczne, chemiczne i organoleptyczne

  • Badania mikrobiologiczne 
     
    • Określanie obecności i zawartości drobnoustrojów w żywności
    • Selektywne wykrywanie produktów popsutych
    • Selektywne wykrywanie bakterii chorobotwórczych, takich jak Salmonella, Listeria, Legionella, Bacillus cereus, gronkowce, Pseudomonas lub Clostridium perfringens
    • Identyfikacja drożdży i pleśni
    • Szybkie metody określania zawartości zanieczyszczeń mikrobiologicznych
    • Badania i rozwój na podstawie umowy
    • Kontrola próbek przeciwnych i duplikatów
    • Badania wody pitnej zgodnie z wymogami przepisów dotyczących wody pitnej
  • Badania chemiczne 
     
    • Analiza składników odżywczych, zawartość tłuszczu, białek, węglowodanów, popiołu, błonnika, wody
    • Węglowodany, takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, lub skrobia
    • Minerały i pierwiastki śladowe
    • Dodatki do żywności takie jak konserwanty czy barwniki
    • Zanieczyszczenia i pozostałości np. metali ciężkich
  • Badania organoleptyczne
     
    • Smak, zapach, wygląd, konsystencja

Kontrola produktów
 

  • Niezależne pobieranie próbek i badania w ramach wspólnie przyjętego rocznego planu pobierania próbek lub harmonogramu

Inspekcje

  • Inspekcje sanitarne w zakładzie produkcyjnym zgodnie z ustalonym harmonogramem
  • Ocena higieny operacyjnej i osobistej zgodnie z przepisami dotyczącymi higieny żywności
  • Pobieranie próbek
  • Monitorowanie warunków środowiskowych, takich jak odczyty temperatury, wilgotności oraz pomiary liczby drobnoustrojów w powietrzu
  • Analiza systemów samo-regulacyjnych

Normy dotyczące badań

  • Przepisy dotyczące żywności, produktów konsumpcyjnych i pasz
  • Przepisy dotyczące higieny żywności
  • Znormalizowane metody badawcze

 

news

<Styczeń 2026>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter