Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Warsztaty HACCP - dla producentów, hoteli, restauracji, stołówek, barów, cateringu, sklepów

Waryńskiego 1

00-645 Warszawa

Główny telefon: (48) 22 592-47-00

Główny fax: (48) 22 592-47-00

Główny email: info.pl@mxns.com

Strona www: http://www.merieuxnutrisciences.com/pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Warsztaty HACCP - dla producentów, hoteli, restauracji, stołówek, barów, cateringu, sklepów

Unikalny program szkoleniowy dedykowany do przedstawicieli organizacji chcącej samodzielnie wdrożyć system HACCP. 

Koncept polega na przekazaniu niezbędnych informacji teoretycznych oraz praktycznych w formie warsztatów dotyczących wszystkich etapów wdrażania HACCP w rzeczywistym czasie jego implementacji osobie wyznaczonej do wdrażania systemu. 

Przejście na kolejny warsztat łączy się z opracowaniem poszczególnych elementów systemu na przykładzie własnej organizacji. 

Grupy max. 12 osób (firm) grupy podzielone ze względu na profil firm 

Na każdym z warsztatów przewidywany jest czas na dyskusję oraz krótki test weryfukujący przyswajanie wiedzy. Sprawdzane jest również wykonanie pracy do zrealizowania we własnym zakresie. 

Kolejne warsztaty odbywają się: 
1-4 - co dwa tygodnie 
5-7 - co cztery tygodnie 

PROGRAM WARSZTATóW: 

  WARSZTAT 1 Podstawy systemu HACCP, GMP, GHP, Podstawowe akty prawne związane z prowadzeniem działalności w branży spożywczej, Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkujących i wprowadzających produkty spożywcze do obrotu (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: ustanowienie polityki firmy, powołanie Zespołu HACCP) 

  WARSZTAT 2 Audit wstępny jako narzędzie rozpoczęcia wprowadzania systemu HACCP, Opis produktu, Opracowanie schematu technologicznego, Rodzaje zagrożeń, Analiza zagrożeń (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: przeprowadzenie auditu wstępnego, opis produktów, opracowanie schematów technologicznych, przeprowadzenie analizy zagrożeń) 

  WARSZTAT 3 Określenie punktów krytycznych i kontrolnych wraz z określeniem parametrów i granic tolerancji, Działania korygujące i zapobiegawcze (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: wybranie punktów krytycznych i kontrolnych) 

  WARSZTAT 4 Zasady GMP - Transport surowców i produktów, Przyjmowanie i magazynowanie surowców, półproduktów i produktów, Produkcja półproduktów i produktów, Pobieranie próbek, Usuwanie odpadów i postępowanie z wyrobem niezgodnym, Przykładowe formularze do nadzoru nad GMP (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad GMP i rozpoczęcie monitoringu) 

  WARSZTAT 5 Zasady GHP - Jakość wody i lodu, Higiena i szkolenia personelu, Osoby odwiedzające, Procesy mycia i dezynfekcji, Nadzór nad obecnością szkodników, nadzór nad stanem technicznym, Przykładowe formularze do nadzoru nad GHP (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad GHP i rozpoczęcie monitoringu) 

  WARSZTAT 6 Kontrola wewnętrzna i procedury weryfikacyjne - procedura nadzoru nad dokumentacją, procedura weryfikacji systemu HACCP, procedura auditów wewnętrznych, Procedura nadzoru mikrobiologicznego (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad systemem) 

  WARSZTAT 7 Test weryfikujący, Dyskusja nad zebranymi w obiektach danymi z monitoringu GMP i GHP, CCP i CP - działania korygujące i prewencyjne (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: zebranie procedur i instrukcji w całość - Księgę HACCP) 

Więcej informacji pod numerem telefonu (22) 592 47 24 - dział konsultacji 

Newsletter