PN-A-74039:1964
Tytuł: Przetwory zbożowe - Oznaczanie tłuszczu Abstrakt:
PN-A-79011-4:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości tłuszczu Abstrakt:Podano pięć metod ekstrakcyjno-wagowych (odwoławczych i technicznych) i jedną metodę objętościową (techniczną) oznaczania tłuszczu w koncentratach spożywczych oraz wskazano zastosowanie metod do poszczególnych grup produktów z uwzględnieniem ich postaci fizycznej (sypka, półstała, płynna).
PN-A-86734:1967
Tytuł: Ryby, przetwory rybne i produkty uboczne z ryb - Oznaczanie zawartości tłuszczu Abstrakt:
PN-EN ISO 3947:2001
Tytuł: Skrobie naturalne i zmodyfikowane - Oznaczanie całkowitej zawartości tłuszczu Abstrakt:Podano metodę oznaczania całkowitej zawartości tłuszczu w skrobi polegającą na hydrolizie produktu za pomocą kwasu chlorowodorowego, następnie zestaleniu przez chłodzenie produktów nierozpuszczalnych, w tym tłuszczu, oddzielenie przez sączenie, suszenie oraz wydzielenie tłuszczu przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem. Metodę stosuje się, jeżeli zawartość tłuszczu w produkcie jest mniejsza niż 1,5 procent (m/m).
PN-EN ISO 734-1:2007
Tytuł: Śruta nasion oleistych - Oznaczanie zawartości oleju - Metoda ekstrakcji heksanem (lub eterem naftowym) Abstrakt: Podano opis metody oznaczania ekstraktu heksanowego (lub ekstraktu eterem naftowym), nazywanego "zawartością oleju", w śrutach (z wyjątkiem produktów mieszanych) otrzymanych z nasion oleistych przez ekstrakcję lub wytłaczanie. Opisano zasadę metody, odczynniki i materiały, aparaturę, sposób pobierania i przygotowania próbek, procedurę, sposób wyrażania i obliczania wyników, precyzję (powtarzalność i odtwarzalność metody).
PN-ISO 1444:2000
Tytuł: Mięso i przetwory mięsne - Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego Abstrakt: Opisano ekstrakcyjną metodę oznaczania zawartości tłuszczu wolnego w mięsie i przetworach mięsnych. Zasadą metody jest ekstrakcja n-heksanem lub eterem naftowym wysuszonej pozostałości, usunięcie pozostałości rozpuszczalnika przez odparowanie, wysuszenie i zważenie wyekstrahowanego tłuszczu.
PN-R-87019:1991
Tytuł: Surowce zielarskie - Pobieranie próbek i metody badań Abstrakt: oznaczanie straty masy po suszeniu polega na suszeniu próbki i wagowym ustaleniu straty masy w czasie suszenia. Jest to równoznaczne z oznaczaniem zawartości wody w surowcach nieolejkowych. Oznaczanie zawartości wody w surowcach olejkowych polega na oznaczeniu straty masy po suszeniu i oznaczeniu zawartości olejku. Zawartość wody oblicza się z różnicy między stratą masy po suszeniu (%) , a zawartością olejku (%).
|