Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Popiół surowy

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Popiół surowy

Symbol

CLA/PSO/5

Opis metody badań

M. wagowa

Szczegóły, literatura

Metoda uniwersalna dla różnorodnych matryc organicznych i nieorganicznych

PN-A-74855-8:1998
Tytuł: Cukier - Metody badań - Oznaczanie zawartości popiołu Abstrakt: Określono metody oznaczania zawartości popiołu konduktometrycznego i siarczanowego. Podano warunki oznaczania oraz sposób obliczania zawartości.

PN-A-79011-8:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10 procentowym (m/m) roztworze kwasu chlorowodorowegoAbstrakt: Opisano metody oznaczania zawartości popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10 procentowym (m/m) roztworze kwasu chlorowodorowego w koncentratach spożywczych, z uwzględnieniem obliczania i podawania wyników.

PN-A-88022:1959
Tytuł: Wyroby cukiernicze - Oznaczanie zawartości popiołu Abstrakt: Opisano metodę oznaczania popiołu całkowitego, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie oraz nierozpuszczalnego w 4N kwasie solnym. Podano metody obliczenia wyników.

PN-EN 1135:1999
Tytuł: Soki owocowe i warzywne - Oznaczanie zawartości popiołu Abstrakt: Określono metodę oznaczania zawartości popiołu w sokach owocowych i warzywnych. Oznaczanie wykonuje się spopielając próbkę w temperaturze pomiędzy 500 stopni C a 550 stopni C. Ustalono sposób przygotowania próbki do badań. Opisano zasadę metody, analitycznej procedury, obliczania i podawania wyników oraz protokół badania. W załącznikach, podano bibliografię dotyczącą metody (załącznik A) i wyniki obliczeń statystycznych uzyskanych na podstawie badań międzylaboratoryjnych (załącznik B).

PN-EN ISO 3593:2000
Tytuł: Skrobia - Oznaczanie popiołu Abstrakt: Podano metodę oznaczania łącznej zawartości substancji mineralnych i dodanych polegającą na spalaniu próbki badanej w temperaturze 900 stopni C do całkowitego zaniku węgla w pozostałości. Metodę stosuje się do oznaczania popiołu w skrobiach dających nie więcej niż 2 procent popiołu, natomiast nie można jej stosować w wypadku skrobi utlenionych, skrobi hydrolizowanych oraz innych produktów skrobiowych zawierających ponad 0,2 procent chloru w przeliczeniu na chlorek sodowy. W innych przypadkach stosować metodę opisaną w ISO 5809.

PN-ISO 1575:1996
Tytuł: Herbata - Oznaczanie popiołu ogólnego Abstrakt: Podano metodę oznaczania oraz definicję popiołu ogólnego, zasadę metody, aparaturę, sposób przygotowania próbki do badań, wykonanie oznaczania, obliczenie wyniku, dopuszczalną różnicę między wynikami oznaczań oraz protokół badań.

PN-ISO 2171:1994
Tytuł: Pasze - Ziarno zbóż i przetwory zbożowe -- Oznaczanie popiołu całkowitego
Abstrakt: Zasada metody polega na spaleniu próbki analitycznej w atmosferze tlenowej w temperaturze 900 st. C aż do całkowitego spopielenia substancji organicznej a następnie zważeniu otrzymanej pozostałości. Nie jest stosowana do skrobi i jej pochodnych, zbóż i przetworów zbożowych przeznaczonych na pasze, jak też do ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych przeznaczonych do siewu.

PN-ISO 749:2001
Tytuł: Śruta nasion oleistych - Oznaczanie popiołu całkowitego Abstrakt: Określono metodę oznaczania popiołu całkowitego w śrucie, otrzymanej po ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych przez wytłaczanie lub za pomocą rozpuszczalnika. Metoda polega na spopieleniu próbki analitycznej śruty w temperaturze w 550 stopni C +- 15 stopni C, w elektrycznie ogrzewanym piecu muflowym, aż do uzyskania praktycznie suchej masy. Metoda nie ma zastosowania do produktów złożonych.

PN-ISO 928:1999
Tytuł: Zioła i przyprawy - Oznaczanie popiołu ogólnego Abstrakt: Podano zasadę metody ilościowego oznaczania popiołu ogólnego, polegającą na zmieleniu około 2 g próbki przyprawy lub ziela, spalaniu w piecu muflowym w temperaturze (550+-25) stopni C do stałej masy. Podano wzór, według którego oblicza się zawartość popiołu ogólnego.

PN-ISO 936:2000
Tytuł: Mięso i przetwory mięsne - Oznaczanie popiołu całkowitego Abstrakt: Opisano metodę oznaczania popiołu całkowitego we wszystkich rodzajach mięsa i przetworach mięsnych włączając drób. Zasadą metody jest suszenie, zwęglanie i następnie spopielanie w temperaturze (550+-25) stopni C. Po wystudzeniu oznacza się masę pozostałości.

PN-R-87019:1991
Tytuł: Surowce zielarskie - Pobieranie próbek i metody badań Abstrakt: oznaczanie straty masy po suszeniu polega na suszeniu próbki i wagowym ustaleniu straty masy w czasie suszenia. Jest to równoznaczne z oznaczaniem zawartości wody w surowcach nieolejkowych. Oznaczanie zawartości wody w surowcach olejkowych polega na oznaczeniu straty masy po suszeniu i oznaczeniu zawartości olejku. Zawartość wody oblicza się z różnicy między stratą masy po suszeniu (%) , a zawartością olejku (%).

 

Newsletter