Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Popiół nierozpuszczalny w 10% HCl (metoda akredytowana w koncentratach spożywczych)

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Popiół nierozpuszczalny w 10% HCl (metoda akredytowana w koncentratach spożywczych)

Symbol

CLA/PSO/11/2011

Opis metody badań

M. wagowa

Szczegóły, literatura

PN-A-74014:1994
Tytuł: Przetwory zbożowe - Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w 10 procent (m/m) roztworze kwasu solnego Abstrakt: Metoda polega na spopieleniu próbki analitycznej, otrzymaniu popiołu całkowitego, traktowaniu popiołu całkowitego 10 procent (m/m) roztworem kwasu solnego i określeniu procentowego stosunku masy popiołu nierozpuszczalnego do suchej masy badanej próbki. Określono ilość wykonywanych oznaczeń oraz dopuszczalną różnicę między wynikami. Omówiono wymagania dla protokółu badań.

PN-A-79011-8:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10 procentowym (m/m) roztworze kwasu chlorowodorowegoAbstrakt: Opisano metody oznaczania zawartości popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10 procentowym (m/m) roztworze kwasu chlorowodorowego w koncentratach spożywczych, z uwzględnieniem obliczania i podawania wyników.

PN-A-88022:1959
Tytuł: Wyroby cukiernicze - Oznaczanie zawartości popiołu Abstrakt: Opisano metodę oznaczania popiołu całkowitego, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie oraz nierozpuszczalnego w 4N kwasie solnym. Podano metody obliczenia wyników.

PN-ISO 1577:1996
Tytuł: Herbata - Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w kwasie Abstrakt: Podano metodę oznaczania oraz definicję popiołu nierozpuszczalnego w kwasie. Podano zasadę metody, odczynniki, aparaturę oraz sposób przygotowania próbki do badań, wykonanie oznaczania, obliczanie wyników, dopuszczalną różnicę między wynikami i protokół badań.

PN-ISO 735:2001
Tytuł: Śruta nasion oleistych - Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym Abstrakt: Opisano metodę polegającą na potraktowaniu popiołu całkowitego kwasem chlorowodorowym w celu usunięcia części rozpuszczalnej w tym odczynniku, a następnie spopieleniu i zważeniu pozostałości.

PN-ISO 930:1999
Tytuł: Zioła i przyprawy - Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w kwasie Abstrakt: Podano zasadę metody ilościowego oznaczania popiołu nierozpuszczalnego w kwasie, polegającą na dodaniu kwasu chlorowodorowego do popiołu ogólnego, pozostałego po oznaczaniu popiołu ogólnego według PN-ISO 928:1999 lub do popiołu ogólnego z nowej próbki przygotowanej według PN-ISO 928:1999, ogrzewaniu, przesączaniu i przemywaniu pozostałości na sączku goracą wodą do całkowitego zaniku opalizacji po dodaniu roztworu azotanu V srebra, następnie spalaniu w piecu muflowym, w temperaturze (550+-25) stopni C, do stałej masy. Podano wzór według którego oblicza się zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie.

 

Newsletter