PN-EN 15593 – Certyfikacja produkcji opakowań spożywczych
Norma PN-EN 15593:2010 dotyczy zarządzania higieną w obszarze produkcji opakowań. Celem PN-EN 15593:2010 jest wsparcie przemysłu opakowaniowego w zapewnieniu i zarządzaniu dobrymi praktykami higienicznymi.
Norma PN-EN 15593:2010 oparta jest na zasadach analizy zagrożeń i oceny ryzyka. Nawiązuje do wymagań systemów ISO 9001 oraz ISO 22000.
Norma PN-EN 15593:2010 może być stosowana niezależnie od innych norm systemowych dotyczących zarządzania. Jej wprowadzenie może również polegać na zrównaniu lub zintegrowaniu z wymaganiami istniejących systemów zarządzania takimi jak ISO 9001, czy ISO 22000.
Certyfikacja produkcji opakowań spożywczych - korzyści z certyfikacji na zgodność z normą PN-EN 15593:2010
Korzyści wynikające z certyfikacji produkcji opakowań spożywczych na zgodność z normą PN-EN 15593:2010:
- Przedsiębiorstwo uzyskuje dowód swojej zdolności do identyfikowania i kontroli zagrożeń higienicznych związanymi z ich produktami.
- Zapewnienie wysokiego bezpieczeństwa opakowań/produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Minimalizacja ryzyka w procesie produkcyjnym.
- Obniżenie kosztów produkcji.
- Ułatwienie bądź umożliwienie nawiązania kontaktów handlowych – spełnienie wymagań producentów żywności w stosunku do higieny i bezpieczeństwa opakowań.
- Wzrost konkurencyjności.
- Nasza jednostka zapewnia profesjonalne wykonanie oceny systemu zarządzania higieną przez audytora z dużym doświadczeniem w przemyśle opakowaniowym.
Skontaktuj się z nami jeszcze dzisiaj, aby dowiedzieć się więcej o certyfikacji produkcji opakowań spożywczych na zgodność z normą PN-EN 15593:2010.
Jak uzyskać certyfikat PN-EN 15593:2010?
- Należy przede wszystkim zaplanować i wdrożyć system zarządzania zgodny z wymaganiami normy.
- Następnie konieczne jest zgłoszenie się do niezależnej jednostki certyfikującej.
- Przeprowadzić proces certyfikacji - który polega na przeprowadzeniu audytu przez audytora jednostki certyfikującej na miejscu w siedzibie klienta. Czas trwania audytu uzależniony jest od wielkości przedsiębiorstwa określonej przez liczbę zatrudnionych osób, liczbę grup produktów i linii produkcyjnych.
- W przypadku stwierdzenia niezgodności podczas audytu, wraz z audytorem ustalany jest termin przeprowadzenia działań korygujących i dostarczenia odpowiednich dowodów audytorowi przez organizację.
- Na podstawie dokumentacji z audytu, jednostka certyfikująca podejmuje decyzję o wydaniu certyfikatu PN-EN 15593:2010.
Certyfikat PN-EN 15593:2010 wydawany jest na okres 3 lat. W tym okresie konieczne jest przeprowadzania corocznych audytów w nadzorze. Po tym czasie, aby przedłużyć ważność certyfikatu, należy poddać się ponownej certyfikacji na zgodność z normą PN-EN 15593:2010.
Certyfikacja produkcji opakowań spożywczych według normy PN-EN 15593: 2010 nie podlega akredytacji.
Certyfikacja produkcji opakowań spożywczych - kogo dotyczy norma PN-EN 15593:2010?
- Przedsiębiorstwa produkujące i dostarczające opakowania do żywności: bezpośrednie, zbiorcze, transportowe, magazynowe
- Producenci innych wyrobów i produktów mających kontakt z produktami spożywczymi
- Producenci opakowań do innych produktów niż produkty spożywcze
Norma PN-EN 15593:2010 określa wymagania w następujących obszarach
- Analiza zagrożeń i ocena ryzyka
- Źródła zanieczyszczeń: fizycznych, chemicznych i biologicznych
- Standardy infrastruktury
- Wymagania dla personelu
- System zarządzania higieną poprzez określenie wymagań m.in. w stosunku do odpowiedzialności zarządu, nadzoru nad dokumentami, audytów wewnętrznych, postępowania z reklamacjami i niezgodnościami, zapewnienia identyfikowalności, monitorowania produktu, zapewnienia odpowiednich zasobów ludzkich