Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pierwiastek – FAAS

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Pierwiastek – FAAS

Symbol

CLA/ASA/2

Opis metody badań

Oznaczenia metodą Spektrometrii Absorpcji Atomowej ze wzbudzeniem w płomieniu acetylen-powietrze

Szczegóły, literatura

PN-A-86795:2002
Tytuł: Ryby i inne zwierzęta wodne oraz przetwory z nich otrzymywane - Oznaczanie zawartości miedzi metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej Abstrakt: Określono płomieniową i bezpłomieniową metodę absorpcyjnej spektrometrii atomowej do oznaczania zawartości miedzi w rybach i innych zwierzętach wodnych oraz przetworach z nich produkowanych. Ustalono zakresy stężeń miedzi preferujące celowość stosowania odpowiedniej metody. Przedstawiono wykaz niezbędnej do wykonania analizy aparatury, odczynników, opis czynności analitycznych, sposób obliczania wyniku i sporządzania sprawozdania z badań oraz metodę sprawdzania powtarzalności i odtwarzalności.

PN-A-86796:2002
Tytuł: Ryby i inne zwierzęta wodne oraz przetwory z nich otrzymywane - Oznaczanie zawartości cynku metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej Abstrakt: Opisano metodę oznaczania cynku w rybach i innych zwierzętach wodnych oraz w przetworach z nich produkowanych. Określono zakresy stężeń cynku w których metoda może być stosowana. Przedstawiono niezbędną do wykonania analizy aparaturę, wykaz odczynników, opisano czynności analityczne, sposób obliczania wyników i sporządzania sprawozdania z badań oraz metodę sprawdzenia powtarzalności i odtwarzalności metody.

PN-EN 1134:1999
Tytuł: Soki owocowe i warzywne - Oznaczanie zawartości sodu, potasu, wapnia i magnezu metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS) Abstrakt: Określono metody oznaczania zawartości sodu, potasu, wapnia i magnezu w sokach owocowych i warzywnych. Oznaczania wykonuje się za pomocą spektrometrii absorpcji atomowej. Ustalono sposób przygotowania próbki do badań. Opisano zasadę metody, wykonania oznaczań poszczególnych pierwiastków, obliczania i podawania wyników oraz protokół badania. W załącznikach, podano bibliografię dotyczącą metody (załącznik A) oraz wyniki obliczeń statystycznych dla poszczególnych pierwiastków uzyskanych na podstawie badań międzylaboratoryjnych (załącznik B).

PN-EN 14082:2004
Tytuł: Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych - Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej Abstrakt: Określono metodę oznaczania zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu w artykułach żywnościowych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej w temperaturze 450 stopni C, stosowaną dla różnych rodzajów artykułów żywnościowych. Sprawdzono ją, z pozytywnym wynikiem, w badaniach międzylaboratoryjnych, z udziałem 16 laboratoriów. Do walidacji metody zastosowano artykuły żywnościowe takie, jak diety złożone, zboża, ryby, owoce, wątrobę i mleko.

PN-EN 14084:2004
Tytuł: Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych - Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji mikrofalowej Abstrakt: Określono metodę oznaczania zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza w artykułach żywnościowych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej po mineralizacji mikrofalowej, która nie może być stosowana w odniesieniu do olejów, tłuszczów oraz innych produktów o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu.

PN-EN ISO 6869:2002
Tytuł: Pasze - Oznaczanie zawartości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, sodu i cynku - Metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej Abstrakt: Podano metodę absorpcyjnej spektrometrii atomowej oznaczanie zawartości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, sodu i cynku we wszystkich paszach. Opisano zasadę metody, odczynniki, materiały, aparaturę, pobieranie i przygotowanie próbek, sposób postępowania, sposób obliczania wyników, precyzję (powtarzalność i odtwarzalność metody).

 

Newsletter