FP VI
Tytuł: Farmacopea Polska VI [2002]. Abstrakt: Oznaczanie polega na destylacji próbki surowca z wodą w aparacie Derynga o zamkniętym obiegu wody. Wydzielony olejek zbiera się na powierzchni wody w odbieralniku. Po zakończeniu destylacji odczytuje się objętość olejku i oblicza jego zawartość w surowcu w procentach objętościowo-wagowych. Wyróżnia się dwie metody destylacji olejku. Metoda (I): oznaczanie bezpośrednie; Metoda (II): oznaczanie pośrednie z użyciem ksylenu.
FP VII (olejek eteryczny)
Tytuł: Farmacopea Polska VII [2006]. Abstrakt: Proces destylacji prowadzony w aparacie do oznaczania zawartości olejków eterycznych wg FP VII przebiega w bardzo podobny sposób jak opisano w FP VI. Różnice występują tylko w czasie w jakim prowadzona jest destylacja, który w tym przypadku wynosi 30 min (o ile nie podano inaczej w monografii szczegółowej), oraz w sposobie przeprowadzania pośredniego oznaczania zawartości olejku. W metodzie tej ksylen wprowadzany jest do aparatu, a nie jak to ma miejsce w przypadku aparatu Derynga do kolby okrągłodennej.
PN-A-79011-14:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości olejków eterycznychAbstrakt: Podano destylacyjną, objętościową metodę oznaczania zawartości olejków eterycznych w przyprawach i dodatkach aromatyzujących, z uwzględnieniem obliczania i podawania wyników.
PN-A-79097:2001
Tytuł: Granulaty i ekstrakty chmielowe Abstrakt: Określono wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dotyczące granulatów i ekstraktów chmielowych oraz metody oznaczania tych parametrów. Podano także wymagania dotyczące pakowania, przechowywania i transportu granulatów chmielow.
PN-ISO 6571:2001
Tytuł: Przyprawy i zioła - Oznaczanie zawartości olejku eterycznego Abstrakt: Opisano metodę, która polega na destylowaniu wodnej zawiesiny produktu i zbieraniu destylatu w odbieralniku z podziałką, zawierającym oznaczoną ilość ksylenu. Po rozdzieleniu fazy organicznej od wodnej, odczytywana jest całkowita objętość fazy organicznej, a zawartość olejku jest obliczana po odjęciu objętości ksylenu. Parametry dla różnych przypraw i ziół podane są w załączniku.
|