Główny telefon: +48 12-288-30-90
Główny fax: +48 12-288-30-90
Główny email: sok@pl.tuv.com
Strona www: http://www.tuv.pl
Wyślij zapytanie ofertoweBezpieczeństwo i jakość wyrobów mięsnych na każdym etapie produkcji
Certyfikacja QAFP jest skierowana do hodowców, przetwórców i dystrybutorów produktów wieprzowych i drobiowych. Certyfikat QAFP potwierdza, że wyroby mięsne charketryzują się wysoką jakością i bezpieczeństwem. Hodowcy są zobowiązani do utrzymywania wysokich standardów hodowli i opieki weterynaryjnej w celu zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków życia. System QAFP określa odpowiedzialność wszystkich uczestników łańcucha dostaw za zapewnienie jakości i bezpiecznych warunków produkcji w celu zwiększenia zaufania konsumentów na rynkach całej Unii Europejskiej. Oznaczenie produktu znakiem QAFP świadczy o zachowaniu standardów jakości na każdym etapie produkcji mięsnej.
Audytorzy TÜV Rheinland posiadają duże doświadczenie w zakresie systemów zarządzania i produkcji w przemyśle spożywczym i rolnictwie. Laboratorium żywnościowe i mikrobiologiczne TÜV Rheinland prowadzi badania żywności pod kątem bezpieczeństwa i jakości na każdym etapie procesu produkcyjnego.
Korzyści w skrócie
Korzyści ze współpracy z TÜV Rheinland Polska w procesie certyfikacji QAFP:
Etapy certyfikacji QAFP
Przygotowanie do kontroli
Pozyskanie wstępnych informacji o Podmiocie ubiegającym się o certyfikat zgodności z zakresu Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
Kontrola podmiotu
Kontrola jest przeprowadzana przez Inspektora TÜV Rheinland Polska zgodnie z wytycznymi zawartymi w dokumentach będących podstawą certyfikacji. Kontrola obejmuje następujące etapy:
Podczas kontroli Inspektor może dokonać wymienionych w odpowiednim Zeszycie branżowym pomiarów, przeprowadzić ocenę organoleptyczną wyrobów, półproduktów i surowców, a także pobrać próbki surowców, półproduktów i wyrobów do badań laboratoryjnych.
Po kontroli
Po kontroli sporządzany jest raport końcowy.
W przypadku stwierdzenia niezgodności, konieczne jest podjęcie odpowiednich działań korygujących i ich akceptacja przez jednostkę certyfikującą.
W efekcie pozytywnej decyzji certyfikacyjnej wystawiany jest certyfikat.
TÜV Rheinland Polska sprawuje ciągły nadzór nad posiadaczami certyfikatu QAFP dokonując płatnej pełnej kontroli na wniosek Klienta oraz kontroli niezapowiedzianych i/lub zapowiedzianych z niewielkim wyprzedzeniem.
System QAFP
Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa w systemie QAFP można znaleźć na stronie internetowej administratora systemu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) na www.upemi.pl lub www.qafp.pl
Celem systemu jest podniesienie wiarygodności hodowców, producentów i dystrybutorów w oczach konsumentów, z nakierowaniem na cele szczegółowe: