Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Certyfikacja HACCP.

Higieniczne bezpieczeństwo dla żywności i konsumentów

Dla przedsiębiorstw działających w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym wdrożenie planu HACAP jest podstawą do utrzymania bezpieczeństwa i higieny produkcji.

HACCP - Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, pomoże zidentyfikować i uniknąć potencjalnych zagrożeń w produkcji artykułów spożywczych. Od 1 maja 2004 roku jest to obowiązkowy system kontroli w przemyśle spożywczym. Muszą go stosować firmy przetwarzające żywność i handlujące nią. System HACCP monitoruje wszystkie punkty krytyczne, w których może dojść do skażenia produktu. Firma która uzyskała certyfikat HACCP zapewnia swoich klientów, że otrzymują produkt bezpieczny pod względem zdrowotnym.

Przed wdrożeniem systemu HACCP konieczne jest wcielenie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP - Good Manufacturing Practice) oraz zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP - Good Hygiene Practice), których celem jest stworzenie warunków odpowiednich do produkcji żywności bezpiecznej pod względem higienicznym.

Niezależnie od tego czy Państwa przedsiębiorstwo produkuje kosmetyki, środki czystości czy żywność - wdrożenie planu HACCP to szansa udowodnienia, że higiena i bezpieczeństwo są priorytetami w produkcji i/lub dystrybucji wyrobów.

Korzyści w skrócie

Certyfikacja HACCP w TÜV Rheinland daje korzyści w postaci:

  • Wzrostu zaufania klientów
  • Potwierdzenia, że firma produkuje zdrową i bezpieczną żywność
  • Monitorowania całego łańcucha dostaw żywności
  • Stałego monitoringu i kontroli każdego etapu produkcji, które pozwolają ograniczyć straty produkcyjne oraz zapewnić wysoką jakość produktów
  • Wzrost konkurencyjności

Bezpieczeństwo żywności w sześciu etapach
 

Doświadczeni eksperci TÜV Rheinland przeprowadzą certyfikację w sześciu etapach:

1. Audyt wstępny (opcjonalnie) 
Adytorzy przeprowadzają audyt wstępny w celu określenia czy, i które wymagania związane ze standardem zostały już wdrożone w przedsiębiorstwie.

2. Przegląd dokumentacji
Zespół audytowy określa, w jakim stopniu dokumentacja system zarządzania spełnia wymagania HACCP.

3. Audyt certyfikujący
Przedsiębiorstwo demonstruje praktyczne wdrożenie system zarzadzania higieną – nasi audytorzy sprawdzają jego efektywność.

4. Wydanie certyfikatu
Jeśli spełnione są wszystkie kryteria, przedsiębiorstwo otrzymuje certyfikat. Poświadcza on integralność system zarzadzania jakością I zgodność z wymaganiami HACCP.

5. Audyty nadzorujące
Coroczne audyty nadzorujące pomogą w ciągłym doskonaleniu procesu.

6. Odnowienie certyfikacji
Po trzech latach należy odnowić proces certyfikacji, zapewniając ciągłe doskonalenie przedsiębiorstwa, zademonstrowanie partnerom i klientom długoterminowego zaangażowania w doskonalenie bezpieczeństwa żywności.

Siedem zasad HACCP

  • Analiza zagrożeń żywności: biologicznych, chemicznych i fizycznych
  • Identyfikacja wskaźników krytycznych: od surowców i magazynowania, poprzez przetwarzanie, do sprzedaży i konsumentów
  • Określenie limitów kontrolnych I działań zapobiegawczych
  • Stosowanie systemu kontroli w celu ciągłego sprawdzania punktów krytycznych
  • Określenie działań korygujących
  • Określenie dodatkowego procesu kontroli zapewniającego, że system HACCP jest efektywny
  • Dokumentowanie wszystkich procesów

 

Newsletter