Bezpieczeństwo produktów wchodzących w kontakt z żywnością
Rośnie świadomość konsumencka dotycząca bezpieczeństwa produktów, które wchodzą w kontakt z żywnością, jak i bezpieczeństwa samych produktów spożywczych.
Produkty te muszą posiadać badania potwierdzające bezpieczeństwo stosowania z żywnością zgodnie z różnymi przepisami, w tym z następującymi normami:
- Niemieckie (LFGB), francuskie, włoskie i inne europejskie badania w zakresie kontaktu z żywnością
- Badania w zakresie kontaktu z żywnością
- Badania wydajnościowe zgodnie z informacjami zawartymi na etykietach
- Deklaracja zgodności
TÜV Rheinland, posiada nowoczesne laboratorium, w którym realizuje badania produktów do kontaktu z żywnością.
Zalety korzystania z usług TÜV Rheinland
Certyfikat zgodności dla produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oznacza:
- Zapewnienie zgodności z obowiązującymi wymogami prawnymi i standardami
- Zapewnienie dla konsumentów o bezpieczeństwie produktów
- Zwiększenie zaufania konsumentów do jakości i bezpieczeństwa wyrobów
- Przewaga konkurencyjna dzięki posiadaniu certyfikatu jakości wystawionego przez niezależną jednostkę badawczą i certyfikującą TÜV Rheinland
TÜV Rheinland oferuje pełen zakres badań produktów spożywczych
Akredytowane Laboratorium Żywnościowe TÜV Rheinland Polska oferuje następujące usługi w połączeniu z badaniami produktów żywnościowych:
- Specjalne programy badawcze dla międzynarodowych kupców
- Wsparcie techniczne w kwestii zapytań od klientów
- Szeroki zakres badań dla wszelkiego rodzaju produktów i matryc
- Doradztwo techniczne w zakresie złych wyników badań
- Seminaria i szkolenia
- Regularne aktualizacje informacji na temat przepisów
- Interpretacja wyników badań na zgodność ze Specyfikacją producenta lub przepisami prawnymi
- Znaki jakości i certyfikacje
Usługi TÜV Rheinland obejmują wszystkie wymogi dotyczące bezpieczeństwa produktów do kontaktu z żywnoscią
Usługi TÜV Rheinland w tym zakresie obejmują:
- Ogólną kontrolę surowców i produktów żywnościowych
- Badania sensoryczne
- Badania globalnej migracji tworzyw sztucznych, specyficznej migracji lub migracji metali ciężkich
- Informacje na temat migracji silikonu lub migracji lotnych związków organicznych do produktów spożywczych
- Badania mikrobiologiczne i chemiczne
- Kontrole innych materiałów lub zastosowań zgodnie z określonymi wymaganiami
Badania dotyczą wszystkich rodzajów produktów do kontaktu z wyrobami spożywczymi
Badania obejmują następujące produkty oraz grupy produktów:
- Materiały z tworzyw sztucznych: pudełka do przechowywania, roboty kuchenne, talerze, kubki
- Materiały ceramiczne: talerze, kubki, porcelana
- Materiały z drewna: deski do krojenia, noże, miski
- Materiały metalowe: sztućce, roboty kuchenne, tace, pudełka
- Urządzenia: sokowirówki, miksery, ekspresy do kawy, tostery, piekarniki, kuchenki mikrofalowe i wiele innych