Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Badania laboratoryjne: produkty żywnościowe.

Jakość produktów spożywczych potwierdzona przez niezależne laboratorium badawcze TÜV Rheinland Polska

Rośnie świadomość konsumencka dotycząca bezpieczeństwa produktów spożywczych ich składu czy wartości odżywczych. Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na znakowanie produktów. Niemal wszyscy odbiorcy wymagają wiarygodnych informacji o produktach, coraz częściej zwracając uwagę na etykietę ze składem i wartością odżywczą produktu.

Dodatkowo międzynarodowy handel żywnością narzuca wprowadzanie produktów o najwyższym poziomie jakości, a bezpieczna żywność to już nie slogan reklamowy, lecz obowiązek producentów wobec konsumentów. Badania żywności to nieodzowny element procesu produkcyjnego w przemyśle spożywczym.

Laboratorium Badawcze TUV Rheinland Polska oferuje badania i analizy zgodne ze światowymi standardami. Laboratorium jest akredytowane przez PCA, nr akredytacji AB 904. Laboratorium Żywnościowe jest zatwierdzone przez Głównego Lekarza Weterynarii do badania produktów pochodzenia zwierzęcego. Posiada również akceptację Państwowej Inspekcji Sanitarnej do badania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Ponadto, laboratorium specjalizuje się m.in. w badaniach opakowań i materiałów do kontaktu z żywnością, badaniach wyrobów medycznych, kosmetyków, chemii gospodarczej, zabawek itp.

Korzyści ze współpracy z TÜV Rheinland Polska:

Co oferuje TÜV Rheinland Polska:

  • dostęp do laboratoriów TÜV Rheinland na całym świecie ułatwiający wejście na rynki zagraniczne
  • kompetentny i doświadczony personel
  • wysokiej klasy sprzęt badawczy
  • zapewnienie, że konsument może zaufać jakości kupowanej żywności
  • pełna identyfikowalność produktu na całej ścieżce łańcucha dostaw
  • ujednolicona dokumentacja dla światowego łańcucha dostawpotwierdzenie zgodności z wymaganiami prawnymi
  • pobieranie próbek do badań
  • dla przebadanych produktów znak „Jakość sprawdzona”

Dajemy Ci pewność i bezpieczeństwo

Katalog usług laboratorium można podzielić na 3 obszary

  1. Określenie zakresu i wymaganych parametrów do badań
  2. Badania laboratoryjne wraz z pobieraniem próbek
  3. Interpretacja wyników badań na zgodność z przepisami prawa.

Wśród nich znajdą Państwo takie usługi jak:

  • badania mikrobiologiczne surowców i produktów
  • badania wody pitnej i użytkowej
  • nadzorowanie stanu sanitarnego linii produkcyjnych
  • analizy podstawowego składu chemicznego i ocenę wartości odżywczej/ energetycznej: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, sól, woda, popiół
  • oznaczanie zawartości substancji dodawanych do żywności: konserwanty, słodziki, barwniki, aromaty
  • oznaczanie zawartości substancji szkodliwych, w tym: metali ciężkich, azotanów, azotynów , pestycydów, mykotoksyn, pozostałości antybiotyków itp
  • jakościowe i ilościowe wykrywanie organizmów modyfikowanych genetycznie(GMO)
  • opakowania i materiały do kontaktu z żywnością
  • badania przechowalnicze
  • bezpieczeństwo zabawek
  • badania wyrobów medycznych
  • badania kosmetyków i chemii gospodarczej

Wyposażenie laboratorium badawczego

Badania mikrobiologiczne

  • Komory laminarne Hereus HS 15
  • Zestaw cieplarek – Binder
  • Inkubator chłodzący – Binder
  • Inkubator CO2 – Binder
  • Komora chłodnicza - Aqualytic
  • Wirówka - Eppendorf
  • Zestaw filtracji mikrobiologicznej – Sartorius
  • Autoklaw – Varioklav 
  • Bagmixer – Interscience
  • Aparat do metody immunoenzymatycznej ELISA 
  • Aparat TEMPO 
  • Aparat VIDAS 
  • Autoklaw TUTTNAUER

Badania fizykochemiczne

  • Spektrometr ICP: IRIS Intrepid II ICP-XDL 
  • Chromatograf cieczowy (HPLC): Spectra System
  • Chromatograf gazowy (GC): Trace GC Ultra z detektorem FID i TCD 
  • Analizator rtęci: AMA 254
  • Spektrofotometr UV/VIS: Genesys 6
  • Mineralizatory- piece mikrofalowe

 

Newsletter