Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lecytyna E 322
Nazwa
Lecytyna E 322
Producent
Eigenmann & Veronelli S.p.A.
Funkcja
stabilizator, emulgator, substancja zagęszczająca
Ulotka produktu

Lecytyna pozyskiwana jest jako produkt uboczny ekstrakcji/tłoczenia olejów, w tym głównie oleju rzepakowego i oleju sojowego.

- jest stosowana głównie w czekoladach, wyrobach cukierniczych i piekarniczych, lodach, gumach do żucia, margarynach

- jest bezpieczna dla zdrowia, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych

- zapobiega zniszczeniu beta-karotenu obecnego w tłuszczach

- zwiększa objętość chleba podczas wypieku

- ułatwia formowanie chleba na etapie jego produkcji

- umożliwia utrzymywanie wilgoci w produktach, przez co dłużej zachowują świeżość

- ułatwia równomierne rozprowadzenie tłuszczu w produktach mięsnych

- poprawia płynność i mieszalność składników w czekoladach i produktach mlecznych

- umożliwia rozpraszanie i zawieszanie proszków w płynach

 

Newsletter