Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
OMEGABLUE®-Bilberry seed
Nazwa
OMEGABLUE®-Bilberry seed
Producent
Givaudan-Indena
INCI
Vaccinium myrtillus
Funkcja
kojąca, zapobiegająca łamliwości włosów,

Omegablue® stworzony z upcyklingowanej dzikiej czarnej jagody Vaccinium myrtillus, który w zaawansowany sposób przyczynia się do naprawy skóry redukując uszkodzenia bariery lipidowej.

Jagody, tradycyjnie używane w przemyśle spożywczym do produkcji soków i cukru, są również niesamowitym źródłem antocyjanów uzyskiwanych z miazgi i skórki owoców dla przemysłu suplementacyjnego i farmaceutycznego. Ponadto drobne pestki jagód zawierają do 20% kwasu linolowego (omega-6) i α-linolenowego (omega-3) w optymalnych proporcjach: te związki znane są ze swoich właściwości poprawy nawilżenia i funkcjonalności barierowej skóry.
 

Redukcja odpadów jest dziś nowym zrównoważonym standardem, konsumenci oceniają swoje codzienne czynności, aby przyczynić się do ogólnego zminimalizowania ilości odpadów. 

 

Właściwości Omegablue®: zapobiega wysuszaniu, podrażnieniom, łuszczeniu się skóry i innym zaburzeniom spowodowanym uszkodzeniem bariery lipidowej. Doskonale nawilża oraz regeneruje skórę.
Polecany również do produktów do pielęgnacji włosów, działa łagodząco na skórę głowy.
 

Zastosowanie:

  • Kosmetyki dermatologiczne, 
  • Kosmetyki pielęgnacyjne dla dzieci,
  • Pielęgnacja włosów i skóry głowy,
  • Produkty dla skóry wrażliwej oraz skóry dojrzałej.

INCI: Vaccinium myrtillus seed oil
Pochodzenie: Ekstrakcja roślinna
Konserwanty: Brak
Rekomendowane dozowanie: 2-10%
Natural origin index (ISO 16128): 1
Posiada certyfikat vegan oraz cosmos

Newsletter