CEP (część Grupy Solabia) wytwarza ekstrakty roślinne w szerokim zakresie przy użyciu różnego rodzaju metod ekstrakcyjnych.
Ekstrakt z lotosu orzechodajny jest dostępny w następujących postaciach: Glycerolat, Milk 1.5PS, Glycolysat BG UP, Oleat UP, Vegebios 1.5P
Glycerolat - destylacja z parą wodną lub inna wodna ekstrakcja, w wyniku której otrzymujemy ekstrakt rozpuszczalny w wodzie. Stabilizowany roślinną gliceryną.
Milk 1.5PS - Mleczny preparat, który jest kombinacją frakcji rozpuszczalnych w wodzie i olejach, konserwowany fenoksyetanolem.
Glycolysat BG UP - kontrolowana ekstrakcja mieszaniną glikolu butylenowego i wody w wyniku której otrzymujemy rozpuszczalny w wodzie ekstrakt wodnoglikolowy
Oleat UP - kontrolowana ekstrakcja dikaprylanem/dikaprynianem glikolu propylenowego, w wyniku której otrzymujemy oleisty ekstrakt.
Vegebios 1.5P - destylacja z parą wodną, w wyniku której otrzymujemy rozpuszczalny w wodzie destylat ziołowy. Konserwowany fenoksyetanolem.