Szczególną rolę w tym procesie odgrywają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ich odpowiednia podaż w diecie ma wymierny wpływ na większość aspektów atrakcyjnego wyglądu, dobrej kondycji i wysokiej odporności każdego włosa – od cebulki, aż po same końce. Regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej jakości i ilości kwasów tłuszczowych z rodziny omega sprzyja redukcji stanów zapalnych skóry głowy, zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i reguluje pracę gruczołów łojowych odpowiedzialnych za szybkość przetłuszczania się każdego z pasm. Warto wspomnieć też o takich zaletach, jak: zwiększenie elastyczności i odporności na czynniki zewnętrzne, lepsze nawilżenie i blask na całej długości włosa oraz redukcja nadmiernego puszenia fryzury. Oprócz kwasów tłuszczowych z grupy omega istotne znaczenie mają też witaminy A, E, D oraz koenzym Q10.
– Zdrowe włosy charakteryzują się nie tylko siłą i objętością, ale również zdolnością do szybkiej regeneracji. Dynamiczne tempo wzrostu oraz większy przyrost nowych włosów w dużej mierze zależy od prawidłowej kondycji skóry głowy oraz dostarczenia niezbędnych składników odżywczych do znajdujących się w niej mieszków włosowych. Jednymi z nich są kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które można przyjmować w kapsułkach. Co więcej, występują one w postaci estrów etylowych, co zapewnia doskonałą przyswajalność oraz utrzymywanie się ich poziomu w organizmie aż do 24 godzin – mówi dr n. biol. Magdalena Skórka z firmy biotechnologicznej onesano.
KOMENTARZE