Charakterystyka i sposób pozyskiwania oleju
Olej Tsubaki możemy znaleźć pod nazwą INCI: Camellia Japonica Seed Oil. Otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion z kwiatów krzewu ozdobnego z rodzaju Camellia Japonica. Kwiaty te są orientalnym, obiecującym potencjałem do zastosowania zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.
Po tym procesie olej jest dokładnie filtrowany, aby był klarowny i aby zachowany został odpowiedni jego zapach i jasnożółty kolor. Olej charakteryzuje się delikatnym, słabo wyczuwalnym zapachem. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej oraz chronić przed wilgocią i nasłonecznieniem.
Cenne właściwości oleju
Olej Tsubaki jest lekkim olejem, a dzięki bogatej zawartości kwasu oleinowego Omega-9 wyróżnia się szybkim wchłanianiem w skórę bez zostawiania tłustego i lepkiego odczucia na skórze.
Olej, o którym mowa działa też silnie antyoksydacyjnie, a to za sprawą zawartości witaminy A, E, witamin z grupy B, polifenoli. Składniki frakcji niezmydlanej sprawiają, iż olej ten silnie nawilża, regeneruje i koi skórę. Działa też korzystnie na włosy i paznokcie. Udowodniono, iż wystarczy 1%-owa zawartość oleju w kosmetyku, aby znacząco obniżyć TEWL.
Ponadto olej Tsubaki wpływa na syntezę prokolagenu oraz hamuje enzym powodujący rozkład kolagenu w skórze, przez co wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Olej Tsubaki na włosy
Dzięki temu, że olej Tsubaki jest stosunkowo lekkim olejem, świetnie nadaje się tak do olejowania włosów, jak też do nadania im blasku oraz wyeliminowania puszenia się.
Zarówno polskie, jak i zagraniczne firmy kosmetyczne wydają coraz więcej produktów zawierających olej Tsubaki. Są to m.in. linie do pielęgnacji włosów. Producenci oświadczają wówczas, iż zawartość oleju sprawia, iż włosy stają się błyszczące, gładkie i lejące, a rozdwojone końcówki włosów zostają scalone.
A najnowsze wyniki badań naukowych mówią, że...
Zostały przeprowadzone badania wobec aktywności przeciwdrobnoustrojowej oleju wobec wyizolowanych klinicznie szczepów Escherichia coli, Bacillus cereus i Candida albicans.
Okazało się, że bakterie Gram (-) są bardziej odporne na substancje przeciwdrobnoustrojowe, które są pochodzenia roślinnego niż bakterie Gram (+). Dzieje się to dlatego, że bakterie Gram (-) posiadają dodatkowo membranę, która składa się z fosfolipidów, białek, polisacharydów, które są nieprzepuszczalne dla wielu cząsteczek. Jednak wyniki badań przeprowadzonych przez zespół hiszpańskich i portugalskich naukowców wykazują, iż badany przez nich olej Camellia Japonica Seed Oil pozyskany z surowców zebranych latem wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii Gram (-), przede wszystkim wobec bakterii E. Coli, co niesie za sobą wiele możliwości do wykorzystania tego oleju w celach terapeutycznych.
KOMENTARZE