Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wyciąg z suszonej kory cynamonu – zastosowanie
Wyciąg z suszonej kory cynamonu – zastosowanie
Jednym z ciekawych surowców kosmetycznych jest wyciąg z suszonej kory cynamonu (Cinnamomum Zeylanicum Extract). Jego zapach oraz rozgrzewające działanie to cechy, które idealnie pasują do tworzenia preparatów kosmetycznych dedykowanych do stosowania zimą.

 

 

 

Gdzie występuje cynamonowiec cejloński?

Cynamonowce są drzewami o różnej wielkości. Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) to odmiana cynamonowca, z której pozyskuje się wyciąg z kory. Wysuszona kora gałązek Cinnamomum zeylanicum stanowi cenny składnik dla przemysłu kosmetycznego, farmaceutycznego i spożywczego. Dlatego też liczne gatunki cynamonowca cejlońskiego uprawiane są na terenach południowo-wschodniej Azji, Ameryki Południowej i na Antylach. Naturalnie występuje na wyspie Cejlon.

 

Kiedy dostrzeżono jego cenne właściwości?

Cynamon jako cenny i kosztowny surowiec znany był już od czasów starożytnych. W Egipcie olejek i kora cynamonowca cejlońskiego stosowane były do balsamowania ciał. Kora stosowana była także jako kadzidło, które było składane jako dar w świątyniach. Następnie odkryto, że cynamon świetnie może posłużyć do aromatyzowania alkoholi takich jak piwo i wino. Około 100 lat przed naszą erą cynamon stał się substancją leczniczą. Zaczęto stosować go jako składnik słynnego antidotum, który uważany był za lekarstwo na trucizny, toksyny i jady. Lekarstwo to miało postać gęstej maści pachnącej intensywnie cynamonem. Była ona wówczas najskuteczniejszym, ale też najdroższym lekarstwem.

 

Skład i otrzymywanie wyciągu z kory cynamonowca

Obecnie zarówno w farmacji, jak i kosmetologii cenione są walory kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomi cortex) i olejku (Oleum Cinnamomi). Kora uznawana jest za tzw. surowiec olejkowy.

W skład kory cynamonowca cejlońskiego wchodzą:

- aldehyd cynamonowy,

- aldehyd dihydrocynamonowy,

- aldehyd benzoesowy,

- eugenol,

- kuminol,

- terpeny,

- seskwiterpeny,

- garbniki.

Wyciąg z suszonej kory cynamonowca otrzymuje się na drodze procesu ekstrakcji.

 

Zastosowanie wyciągu z suszonej kory cynamonu w farmacji

Cinnamomum Zeylanicum Extract korzystnie wpływa na łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspomaga leczenie niestrawności, wzdęć, dolegliwości trawiennych, eliminuje brak łaknienia. Kora w łagodny sposób pobudza wydzielanie soków trawiennych i polepsza przyswajanie pokarmów. Działa także przeciwbiegunkowo oraz zapobiega nadkwaśności. Ekstrakt można też spotkać w różnych preparat do stosowania zewnętrznie. W ten sposób łagodzą one mięśniobóle, nerwobóle, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, miejscowo znieczulające.

 

Zastosowanie wyciągu z suszonej kory cynamonu w kosmetologii

Wyciąg z suszonej kory cynamonu znalazł szerokie zastosowanie zarówno dzięki jego właściwościom aromaterapeutycznym, jak i korzystnemu działaniu na skórę. Dzięki zapachowi ekstraktu stosuje się go w perfumerii do tworzenia ciekawych zapachów. Poza tym producenci surowców kosmetycznych często wykorzystują ten składnik do opracowywania ciekawych zapachów surowców naturalnych składających się z ekstraktów roślinnych. Wyciąg z kory cynamonu działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Kora cynamonu stanowi źródło naturalnej kamfory, która działa rozgrzewająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie. Wywołuje ona silne rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje miejscowe rozgrzanie tkanek. Dlatego też surowiec ten świetnie sprawdza się w przypadku formułowania preparatów antycellulitowych. Ze względu na działanie rozszerzające naczynia krwionośne ekstrakt ten nie jest wskazany do stosowania przez posiadaczki skór naczynkowych ze skłonnościami do pękania naczyń krwionośnych i tworzenia się teleangiektazji. Dzięki rozgrzewającym właściwościom wyciągu z suszonej kory cynamonu działa on silnie ujędrniająco, wygładzająco, napinająco oraz uelastyczniająco. Usprawnia przepływ krwi i limfy oraz wspomaga metabolizm skóry. Jest to idealny składnik w walce z cellulitem. Często stosowany także w preparatach do pielęgnacji stóp. Ekstrakt z Cinnamomum Zeylanicum działa także ściągająco, ogranicza wydzielanie sebum i reguluje florę bakteryjną skóry.

Źródła

https://biotechnologia.pl/kosmetologia/czy-cynamon-mozna-zastosowac-w-kosmetykach,16872

KOMENTARZE
news

<Luty 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
Nawigator Kariery w Farmacji
2019-02-23 do 2019-02-23
24
25
27
28
1
3rd Wroclaw Scientific Meetings
2019-03-01 do 2019-03-02
2
3
Newsletter