Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Warzywa w walce z nowotworami
06.12.2006
Sekret pięknej skóry nie tkwi jedynie w odpowiedniej kuracji preparatami kosmetycznymi. Ważna jest również dieta, odpowiednia ilość witamin oraz innych niezbędnych substancji.


Nie powinny więc dziwić wyniki badań przeprowadzonych przez australijskich naukowców, które wskazują na skuteczne działanie zielonych warzyw w przeciwdziałaniu nawrotom zmian nowotworowych skóry.

Naukowcy z Queensland badali wpływ zdrowych nawyków żywieniowych na nowotwóry skóry i odkryli, że zielone warzywa mogą pomóc w walce ze zmianami rakowymi.

Wyniki potwierdzają, że szpinak oraz botwinka w diecie, obniżją ryzyko wystąpienia nowotrwóru skóry. U pacjentów u których zmiany rakowe już wystąpiły, dieta bogata w te warzywa zapobiega nawrotom choroby.

Badania wskazują, że warzywa te zawierają witaminy, minera ły oraz inne substancje bioaktywne, które mają właściwości zapobiegające zmianom nowotworowym.

Badania zasugerowały wspaniałe właściwości warzyw, jednak już od dawna wiadomo, jakie składniki zawarte są w tych roślinach. Szpinak zawiera: sód, magnez, potas (bardzo dużo!), wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten; witaminy: E, K, B1, B2, B6, C, biotynę; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy. Natomiast botwinka (czyli liście i korzenie młodych czerwonych buraków) zawiera dużo żelaza, a także sód.

Wszystkie "liściaste warzywa" są źródłem kwasu foliwego, witamin A, C oraz E, karonenu oraz innych składników, które stanowią ważną rolę w naturalnej ochronie przed promieniami UV.

Nie są to może nowatorskie odkrycia, niewątpliwie sugerują wzbogacnie swojej diety w odpowiednie warzywa, zwłaszcza przez osoby zagrożone wystąpieniem nowotworów skóry. Opracowanie statystyczne wyników wskazuje, że tak rozmaicona dieta w 56% redukuje prawdopodobieństwo nawrotów.

Nowotwory skóry są schorzeniami często występującymi nacałej kuli ziemskiej. Pozornie, uważane za mało szkodliwe, w praktyce jednak doprowadzają do śmierci bardzo dużej ilości osób.

Z uwagi na powiększającą się dziurę ozonową i nie tak dawno odkryte szkodliwe działanie promieni UVA, może warto zmodyfikować swoją dietę w taki sposób, aby zawierała dużą ilość warzyw czy też owoców.  Warto również zapoznać się dokładnie z działaniem substancji aktywnych obecnych w zielonych owocach i ich ekstrakty wykorzystać w preparatch kosmetycznych lub też pielęgnacyjnych.

Na podst. artykułu: 'Protect Skin from Cancer with Greens' (www.skininc.com)
KOMENTARZE
Newsletter