Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Triklosan oraz Climbazol- kontrowersyjne konserwanty
23.04.2009
UE- Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich (SCCP) uznał, że stosowanie popularnego konserwantu, jakim jest triklosan, dla produktów typu leave–on(np. balsamy do ciała), przy obecnie zatwierdzonych stężeniach, jest niebezpieczne dla konsumenta.
Triklosan może być obecnie używany w maksymalnym stężenia 0, 3%, w odniesieniu do wszystkich produktów kosmetycznych.
 SCCP uznał jednak, że takie stężenie - „nie jest bezpieczne dla konsumenta, ze względu na wielkość łącznej ekspozycji”.

Jednakże, w swym raporcie SCCP, uznaje, że to maksymalne stężenie jest uważane za bezpieczne tylko dla produktów takich jak:

•    Mydła do ciała oraz rąk
•    Żele pod prysznic
•    Dezodorantów w sztyfcie
•    Pudrów do twarzy
•    Korektorów

Komisja doszła do podobnego wniosku, dotyczącego innego środka konserwującego, stosowanego dla produktów kosmetycznych. Jest nim climbazol, obecnie jego maksymalne stężenie, dopuszczone dla wszystkich produktów kosmetycznych, wynosi 0.5%.Nie jest on uznawany za bezpieczny w przypadku produktów typu leave-on.  Natomiast zastosowanie climbazolu, jako środka konserwującego, w przypadku preparatów przeznaczonych dla pielęgnacji włosów czy kosmetyków do twarzy( face cosmetics) – w dopuszczonej granicy stężeń- nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumenta.
Źródło: cosmetics business
 
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2020>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter