Naukowcy przebadali 16 różnych produktów zawierających lub nie w swym składzie powyższy antybakteryjny czynnik, symulując w trakcie analiz naturalne warunki, jakie najczęściej towarzyszą korzystaniu z tych produktów. (przez około 60 sekund dany produkt miał kontakt z chlorowaną wodą wodociągową, o temperaturze dochodzącej do 40 stopni Celsjusza; próbki wody odpowiadały wodzie płynącej w miejskich wodociągach różnych amerykańskich miast.
Chloroform powstawał (w warunkach eksmerypemntu) po 1 tygodniu, przy wartościach pH 6,5 i 7,5. Natomiast przy wyższych wartościach pH powstawania chloroforum już nie obserowwano.
Ponadto, okazało się, że w wodzie z niewielkim dodatkiem chloru triclosan jest degradowany - ten wniosek rzuca pewien cień na skuteczność antybakteryjnego działania tego związku.
Chloroform jest substancją drażniącą, działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy, uszkadza wątrobę i nerki. Długotrwałe narażenie lub wysokie stężenie stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia. Testy przeprowadzone w opisanym eksmerymencie potwierdzają powstawanie chloroformu z triclosanu w pewnych warunkach, jednak ilości powstającego chloroformu są w tych przypadkach bardzo niewelkie.
Powszechność stosowania triclosanu powoduje, że jest on bardzo rozpowszechniony w środowisku, szczególnie w wodach (ścieki, strumienie, jeziora, osady), a jego mała reaktywności w obecności choramin powoduje jego odpornośc na rozkład w mało żyznych wodach pościekowych.
Triclosan nie jest jedyną substancją powodującą pojawianie się chloroformu w chlorowanej wodzie wodociągowej.
Źródło: Environ Sci Technol. 2006 Apr 15;40(8):2615-22
KOMENTARZE