Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Triclosan a chloroform
16.04.2007
Triclosan (5-chloro-2-(2,4-dichlorofenoksy)-fenol) jest popularnym czynnikiem antybakteryjnym stosowanym między innymi w pastach do zębów, antybakteryjnych mydłach i innych produktach higienicznych.
Okazało się, że w kontakcie z wodą wodociągową, zawierającą chloraminy, w który z racji swojego zastosowania triclosan bardzo często wchodzi, triclosan ulega rozpadowi a po pewnym czasie tego związku powstaje chloroform.


Naukowcy przebadali 16 różnych produktów zawierających lub nie w swym składzie powyższy antybakteryjny czynnik, symulując w trakcie analiz naturalne warunki, jakie najczęściej towarzyszą korzystaniu z tych produktów. (przez około 60 sekund dany produkt miał kontakt z chlorowaną wodą wodociągową, o temperaturze dochodzącej do 40 stopni Celsjusza; próbki wody odpowiadały wodzie płynącej w miejskich wodociągach różnych amerykańskich miast.

Chloroform powstawał (w warunkach eksmerypemntu) po 1 tygodniu, przy wartościach pH 6,5 i 7,5. Natomiast przy wyższych wartościach pH powstawania chloroforum już nie obserowwano.
Ponadto, okazało się, że w wodzie z niewielkim dodatkiem chloru triclosan jest degradowany  - ten wniosek rzuca pewien cień na skuteczność antybakteryjnego działania tego związku.

Chloroform jest substancją drażniącą, działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy, uszkadza wątrobę i nerki. Długotrwałe narażenie lub wysokie stężenie stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia. Testy przeprowadzone w opisanym eksmerymencie potwierdzają powstawanie chloroformu z triclosanu w pewnych warunkach, jednak ilości powstającego chloroformu są w tych przypadkach bardzo niewelkie.

Powszechność stosowania triclosanu powoduje, że jest on bardzo rozpowszechniony w środowisku, szczególnie w wodach (ścieki, strumienie, jeziora, osady), a jego mała reaktywności w obecności choramin powoduje jego odpornośc na rozkład w mało żyznych wodach pościekowych.

Triclosan nie jest jedyną substancją powodującą pojawianie się chloroformu w chlorowanej wodzie wodociągowej.

Źródło: Environ Sci Technol. 2006 Apr 15;40(8):2615-22
KOMENTARZE
Newsletter